Навигационна пътека

Леко плаване за младия екипаж - 31/10/2008

Младежи, чистещи палубата на ветроход © EО

Младежи от девет страни се учат на мореплаване и да работят заедно благодарение на програма за младежта на ЕС.

Те са от девет различни страни от Европа, но имат поне едно общо нещо помежду си - всеки от тях умее да плува.

Това не е съвпадение. 52-ата младежи се записват за шестдневна служба на португалски ветроходен кораб - неповторимо приключение, подлагащо на изпитание не само мореплавателните им умения, но и способността им да се разбират помежду си.

Проектът е един от 33-те състезаващи се за отличие проекти English по време на Европейската младежка седмица (2 - 9 ноември). Те са част от програмата „Младежта в действие“ English и се стремят да насърчават разбирането и толерантността към различните култури.

А какъв по-добър начин за това от събирането на хора от различни националности и с различни интереси на борда на един кораб?

„Животът на борда на кораб си има своите уникални особености, а именно да живееш с група хора в ограничено пространство и всеки да изпълнява важна роля във всекидневието на групата“, казва Алешандре Жасинто от H20, португалската младежка асоциация, която организира пътуването. Той е служил в португалския военноморски флот и говори от личен опит.

Участниците са от Португалия, Испания, Италия, Унгария, Латвия, Естония, България, Полша и Румъния. След петдневно обучение на сушата те отплават от Лисабон на 18 септември 2007 г. Като всеки екипаж те трябва да търкат палубата, да готвят, да връзват възли и да се учат как се управлява кораб.

Проектите са само част от Европейската младежка седмица English, инициатива на ЕС за стимулиране на граждански дух у младите хора. Различни градове в Европа са домакини на дебати, лекции, концерти, фестивали и изложби от 2 до 9 ноември.

Седмицата също така отбелязва двайсет години от началото на младежките програми на ЕС. Повече от 1,5 млн. млади хора са участвали в програми като Европейската доброволческа служба English, придобивайки нови умения и междукултурен опит.

Младежки програми на ЕС - искате ли да участвате? English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки