Sökväg

Kulturarvsarbete hjälper ungdomsbrottslingar - 25/09/2008

Kulturarvscentrum, Bourgogne, Frankrike

Ett centrum för praktisk utbildning i historisk renovering uppmärksammas för sitt arbete med ungdomsbrottslingar.

Många känner redan till kulturhusdagen och de europeiska kulturarvsdagarna Englishfrançais, som äger rum varje september och som ger människor möjlighet att besöka kulturhus och miljöer som annars inte är öppna för allmänheten. Kulturarvsdagarna är också ett tillfälle att visa upp kulturarvets betydelse för det moderna samhället.

Ett exempel är kulturarvscentrumet i Saint Romain i franska Bourgogne. Det består av flera gamla byggnader som ligger i just en sådan miljö som man ofta ser i turistbroschyrer: gamla stenhus som trängs bland böljande vinodlingar. Taken är täckta med glänsande skiffer, och väggarnas mosaik av ockragul och roströd kalksten har just murats om.

Byggnaderna har inte alltid sett så här fräscha ut. På 1970-talet flyttade vinodlarna ut och lämnade dem att förfalla. Taken rasade samman och väggarna började spricka. Efter en lång tids renovering har husen nu återställts till sin forna glans av hundratals frivilliga, däribland många ungdomsbrottslingar. Det är inte byggnadernas historia eller arkitektur utan just ungdomsarbetet som är anledningen till att kulturarvscentrumet uppmärksammas i samband med årets europeiska kulturarvsdagar.

Kulturarvscentrumet i Saint Romain är inte det enda exemplet. Bland de andra projekt PDFEnglish som prisas finns en fabrik från sovjettiden i Estland som har byggts om till lägenheter och ett brittiskt program för kulturarvsarbete med etniska minoriteter. Runt 20 miljoner människor förväntas besöka över 30 000 kulturhus och historiska miljöer under kulturarvsdagarna.

Serge Grappin är en av de utbildningsansvariga på kulturarvscentrumet i Saint Romain. Han menar att kulturarvsarbetet inte bara handlar om att rädda kyrkor och slott. Det handlar också om att rädda människor. Det tog honom tio år att få ihop tillräckligt med pengar för att kunna köpa de förfallna byggnaderna. I tre decennier har han övervakat husens renovering, och arbetet är ännu inte avslutat.

Många av de frivilliga är ungdomar med kriminell bakgrund med allt från narkotikabrott till beväpnade rån. Tillsammans med sina lärare tillbringar de två veckor på centrumet och arbetar sida vid sida med andra elever.

Genom att arbeta får ungdomarna både sociala och praktiska färdigheter som hjälper dem att ta sig ur kriminaliteten. Att uppleva hur mycket lokalbefolkningen uppskattar deras insats stärker dessutom deras självkänsla. Några har fortsatt att arbeta med historisk renovering.

”Kulturarvsarbetet är ett ypperligt sätt att ubilda folk”, anser Serge Grappin. ”Vi har inte bara återställt husen utan också hjälpt ungdomarna.”

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar