Navigacijska pot

Gradimo na temeljih preteklosti - 25/09/2008

Hiša kulturne dediščine v francoski pokrajini Burgundija

Učni center za ohranjanje kulturne dediščine je deležen pohval za uspešno vključevanje mladih prestopnikov.

Vsakoletni septembrski dnevi evropske dediščine Englishfrançais so večinoma priložnost za obisk muzejev in arheoloških nahajališč, ki so navadno zaprti za javnost. Vendar so lahko tudi priložnost za spoznanje o tem, kako ohranjanje kulturne dediščine prispeva sodobni družbi.

Hiša kulturne dediščine na primer je eden tistih krajev, ki jih pogosto vidimo v turističnih vodičih za francosko pokrajino Burgundijo: gruča prikupnih starih kamnitih poslopij sredi gričevnatih vinogradov, s črnim skrilavcem krite strehe, z apnom ometani zidovi.

Vendar pogled ni bil vedno tako prijeten. Po odhodu vinogradnikov so poslopja začela propadati. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so dajala vtis zapuščenosti, strehe so se podirale, stene rušile. Potem se je začela njihova obnova, v kateri sodeluje na stotine prostovoljcev, med njimi tudi številni mladi prestopniki. Bolj kot zgodovinski ali arhitekturni pomen obnove je prav sodelovanje mladih razlog za pohvale, ki jih je deležen učni center ob letošnjih dnevih evropske dediščine.

Hiša kulturne dediščine v Saint Romainu pa ni edini tak primer. Med vidnejšimi projekti PDFEnglish so še tovarna v Estoniji iz obdobja Sovjetske zveze, ki so jo preuredili v stanovanjski blok, in britanski program vključevanja narodnih manjšin v ohranjanje kulturne dediščine. Več kot 30 000 spomenikov in nahajališč naj bi v času dnevov evropske dediščine obiskalo približno 20 milijonov ljudi.

Toda za Sergea Grappina, svetovalca za izobraževanje v burgundski Hiši kulturne dediščine, ohranjanje kulturne dediščine ni zgolj obnova cerkva in gradov. Lahko je tudi prenova življenja. Deset let je vodil akcije zbiranja denarja za nakup propadajočih stavb, zdaj že tri desetletja vodi njihovo obnovo, ki še vedno traja.

Med prostovoljci so številni mladi, ki so zagrešili različna kazniva dejanja, od uporabe prepovedanih drog do oboroženega napada. V učni center pridejo z učitelji in dva tedna delajo skupaj z rednimi študenti.

Ob delu pridobijo različno znanje – od socialnih veščin do praktičnih znanj – ki jim pomaga prelomiti s preteklostjo. Utrdi se tudi njihovo samospoštovanje, ko vidijo, kako cenjeno in upoštevano je njihovo delo pri domačih prebivalcih. Nekateri med njimi restavriranje celo izberejo za svoj poklic.

„Kulturna dediščina je izjemno učno sredstvo“, pravi Serge Grappin. „Hiše so na novo zaživele – mladi pa tudi.“

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave