Cale de navigare

Lecţiile trecutului - 25/09/2008

Casa Patrimoniului, Burgundia, Franţa

Centrul de educare pentru conservare istorică, apreciat pentru activitatea desfăşurată împreună cu tinerii delincvenţi.

Mulţi dintre dumneavoastră ştiu că Zilele europene ale patrimoniului Englishfrançais, care se defăşoară în fiecare toamnă în luna septembrie, constituie o oportunitate de a vizita monumente şi locuri la care publicul nu are acces în mod obişnuit. Ele oferă, însă, şi posibilitatea de a evidenţia relevanţa patrimoniului cultural în raport cu societatea modernă.

De exemplu, Casa Patrimoniului este genul de loc prezentat, adesea, în broşurile turistice care descriu provincia franceză Burgundia: un grup de clădiri vechi din piatră cuibărite printre plantaţiile de viţă-de-vie. Acoperişurile sunt construite din plăci de ardezie neagră strălucitoare, iar pereţii au fost de curând văruiţi în ocru şi roşu-cafeniu.

Clădirile nu au arătat întotdeauna aşa de bine. În anii '70, după ce au fost abandonate de viticultori, acoperişurile începuseră să se găurească, iar pereţii erau pe punctul de a se prăbuşi. De atunci, însă, clădirile au fost restaurate treptat de sute de voluntari, mulţi dintre ei tineri delincvenţi. Acest lucru explică, mai bine decât istoria sau arhitectura sa, motivul pentru care centrul a primit laude la ediţia din acest an a Zilelor patrimoniului.

Casa Patrimoniului din Saint Romain nu constituie un exemplu izolat. Printre alte proiecte remarcabile PDFEnglish se numără o fabrică estoniană din perioada sovietică transformată în bloc de locuinţe şi un program britanic destinat implicării minorităţilor etnice în acţiunile de conservare a patrimoniului cultural. Conform estimărilor, cu ocazia Zilelor europene ale patrimoniului, aproximativ 20 de milioane de persoane vor vizita peste 30 000 de monumente şi puncte de interes.

Pentru Serge Grappin, consilier educaţional la Casa Patrimoniului, conservarea istorică nu înseamnă doar să renovezi catedrale şi castele. Înseamnă, totodată, să reclădeşti vieţi. Grappin şi-a petrecut 10 ani din viaţă adunând bani pentru a cumpăra clădirile abandonate şi a supervizat, timp de peste trei decenii, lucrările de restaurare care sunt încă în curs de desfăşurare.

Mulţi dintre voluntari sunt tineri care au comis delicte, de la consum ilegal de droguri la atacuri armate. Aceştia şi-au petrecut două săptămâni la centru, împreună cu profesorii, lucrând alături de elevi obişnuiţi.

Muncind, voluntarii dobândesc competenţe sociale şi practice care îi ajută să îşi depăşească trecutul marcat de delincvenţă. De asemenea, capătă o părere mai bună despre propria persoană, văzând cât de mult le este apreciată activitatea de către membrii comunităţii locale. Unii dintre ei chiar şi-au început o carieră în domeniul conservării istorice.

„Patrimoniul reprezintă un instrument de educaţie extraordinar”, a afirmat dl Grappin. „Au fost restaurate case, dar şi tineri.”

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile