Kruimelpad

Voortbouwen op het verleden - 25/09/2008

Maison du Patrimoine, Bourgondië, Frankrijk

Jonge delinquenten steken de handen uit de mouwen om historische gebouwen te redden.

Velen kennen de Europese Erfgoeddagen, die ieder jaar in september plaatsvinden, vooral als een gelegenheid om gebouwen en plaatsen te bezoeken die normaal niet toegankelijk zijn. Maar die dagen maken ook duidelijk hoe cultureel erfgoed van belang kan zijn in de moderne samenleving.

Zo lijkt het Maison du Patrimoine wel uit een toeristische brochure over Bourgondië geplukt: een pittoreske verzameling oude natuurstenen gebouwen tussen golvende wijngaarden. De daken zijn bedekt met glanzende donkere leisteen en de muren zijn gekalkt in een mozaïek van oker- en roesttinten.

Maar zo heeft het er niet altijd uitgezien. Nadat de wijnbouwers er in de jaren '70 wegtrokken, zakten de daken in en brokkelden de muren af. Sindsdien zijn de gebouwen geleidelijk gerestaureerd door honderden vrijwilligers, waaronder veel jonge delinquenten. En dat verklaart, meer dan de historische achtergrond of de architectuur, waarom dit centrum tijdens de Europese Erfgoeddagen in het zonnetje wordt gezet.

Het Maison du Patrimoine in Saint Romain is niet het enige voorbeeld. Andere opmerkelijke projecten zijn bijvoorbeeld een fabriek uit de sovjetperiode in Estland die is omgebouwd tot een flatgebouw en een Brits programma om etnische minderheden te betrekken bij het cultureel erfgoed. Tijdens de Europese Erfgoeddagen zullen naar schatting 20 miljoen mensen ruim 30 000 monumenten en sites bezoeken.

Voor Serge Grappin, een educatief medewerker bij het Maison du Patrimoine, gaat bescherming van het erfgoed niet alleen over het renoveren van kathedralen en kastelen, maar ook over het heropbouwen van levens. Hij heeft tien jaar lang middelen verzameld om de verlaten gebouwen te kopen en houdt nu al drie decennia toezicht op de restauratie, die nog altijd niet is voltooid.

Veel vrijwilligers zijn jongeren die misdrijven hebben begaan, van drugsgebruik tot gewapende overvallen. Samen met hun leraren en andere studenten verblijven zij twee weken in het centrum.

Via hun werk leren de vrijwilligers sociale en praktische vaardigheden die hen helpen loskomen van hun criminele verleden. Als ze zien hoezeer de lokale bevolking hun werk waardeert, verbetert ook hun zelfbeeld. Sommigen maken van restauratie van historische gebouwen zelfs hun beroep.

"Het erfgoed is een buitengewoon onderwijsmiddel", zegt Serge Grappin. "Niet alleen de huizen werden opgeknapt, ook de jongeren zelf."

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links