Navigációs útvonal

Építünk a múltra - 25/09/2008

A Kulturális Örökség Háza, Burgundia, Franciaország

Díjat kapott egy műemlékvédelmi tanulóközpont fiatal elítéltek foglalkoztatásáért.

A kulturális örökség napjai Englishfrançais sok ember számára azokat a napokat jelentik, amelyeken a nem látogatható műemlékek megnyitják kapuikat a nagyközönség előtt. A rendszerint szeptember harmadik hétvégéjére szervezett esemény azonban arra is lehetőséget ad, hogy felfedezzük, miként kaphat aktív szerepet a múlt öröksége a mai társadalomban.

A francia borvidéken, Burgundiában található Kulturális Örökség Háza például azok közé a látnivalók közé tartozik, amelyekről az útikönyvek előszeretettel közölnek képeket: az intézménynek a szőlősök között meghúzódó ódon kőépületek hangulatos csoportja ad otthont. A házakat fényes fekete palalemezek fedik, a falakat sárga és rozsdaszínű mészkövek mozaikja alkotja.

Ám ezek az épületek nem mindig voltak ennyire szemet gyönyörködtetőek. Az 1970-es években, miután a bortermelők elhagyták őket, beszakadt tetővel és omladozó falakkal várták a szebb időket, szerencsére nem hiába. Önkéntesek százai vettek részt azóta a restaurálási munkákban, sokan közülük fiatal elítéltek. Ez a tény, és nem a hely történelmi vagy építészeti jelentősége a magyarázata annak, miért ez a projekt nyerte idén az európai kulturális örökség ünnepségének díját.

A Saint Romain-i Kulturális Örökség Háza azonban nem egyedülálló példa. A kiemelkedő kezdeményezések PDFEnglish között említhetjük a szovjet időkben gyárként működő épület lakótömbbé alakítását Észtországban, és az Egyesült Királyság azon programját, amely a nemzeti kisebbségeknek a kulturális örökséggel kapcsolatos tevékenységekbe való bevonására hivatott. A kulturális örökség napjain több mint 30 000 műemlék és emlékhely várta a látogatókat, a rendezők mintegy 20 millió ember érkezésére számítottak.

A Kulturális Örökség Házában nevelési tanácsadóként dolgozó Serge Grappin számára a műemlékvédelem nem merül ki katedrálisok és kastélyok renoválásában, hanememberi életek helyreállítását is jelenti. Több mint tíz évig gyűjtött az elhagyott épületek megvásárlására, és három évtizeden át felügyelte a felújítási munkálatokat, amelyek most is tartanak.

Az önkéntesek közül sokan fiatal elítéltek, akik különböző bűncselekmények, köztük kábítószer-kereskedelem vagy akár fegyveres támadás miatt kerültek összeütközésbe a törvénnyel. Nevelőikkel két hetet töltenek a központban, ahol diákokkal dolgoznak együtt.

Munkájukkal az önkéntesek a társadalmi élethez szükséges készségeket és szakmai ismereteket sajátítanak el, amelyek segítenek nekik túllépni bűnözői múltjukon. Önbecsülésük is növekedik, mikor látják, a helybeliek milyen sokra értékelik munkájukat. Az itt dolgozott elítéltek között olyanok is akadnak, akik ma már műemlékvédelmi szakmát folytatnak.

„A kulturális örökség nagyszerű nevelési eszköz”, mondja Serge Grappin. A házak megújultak – és eközben együtt számos fiatal élete is megváltozott”.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek