Navigointipolku

Restaurointihanke auttaa nuoria eteenpäin - 25/09/2008

Kulttuuriperintökeskus, Bourgogne, Ranska

Nuoret rikoksentekijät oppivat elämäntaitoja kulttuurikohdetta kunnostamalla.

Vuosittain syyskuussa järjestettävien Euroopan kulttuuriperintöpäivien Englishfrançais aikana halukkaat pääsevät tutustumaan muistomerkkeihin ja rakennuksiin, jotka tavallisesti ovat yleisöltä suljettuja. Päivät ovat kuitenkin muistutus myös siitä, että kulttuuriperinnön ja kulttuurikohteiden vaaliminen voi olla myös aktiivista päivittäistä työtä nyky-yhteiskunnan hyväksi.

Esimerkkinä tällaisesta toiminnasta on Ranskan Bourgognessa toimiva kulttuuriperintökeskus. Se koostuu viehättävien vanhojen kivirakennusten rykelmästä keskellä kumpuilevia viinitarhoja. Talojen katot ovat kiiltävää mustaa liuskekiveä ja seinät okran ja ruosteen väristä kalkkikiveä tuoreine muurauksineen.

Rakennukset eivät kuitenkaan aina ole näyttäneet yhtä ihastuttavilta. Katot alkoivat luhistua ja seinät murentua, kun viininviljelijät hylkäsivät rakennukset 1970-luvulla. Sen jälkeen rakennuksia on kuitenkin vähitellen restauroitu, ja työtä ovat olleet tekemässä sadat vapaaehtoiset, joista monet ovat nuorisorikollisia. Juuri sen vuoksi keskus onkin tämänvuotisilla kulttuuriperintöpäivillä saanut erityistunnustusta.

Tämä Saint Romainissa sijaitseva kulttuuriperintökeskus ei ole ainoa esimerkki kulttuuriperinnön ja oman aikamme yhteiskunnallisen toiminnan liitosta. Muita onnistuneita hankkeita PDFEnglish ovat esimerkiksi Virossa sijaitseva neuvostoaikainen tehdas, joka on muutettu asuinkäyttöön, sekä Isossa-Britanniassa käynnissä oleva ohjelma, jossa etniset vähemmistöryhmät pyritään saamaan mukaan kulttuuriperintötyöhön. Euroopan kulttuuriperintöpäivien aikana odotettiin noin 20 miljoonan ihmisen vierailevan yli 30 000 kulttuurikohteessa.

Saint Romainin kulttuuriperintökeskuksessa ohjaajana toimivan Serge Grappinin mielestä kulttuuriperinnön säilyttämisessä ei ole kyse vain kirkkojen ja linnojen kunnostamisesta. Samalla kunnostetaan ja saatetaan raiteilleen myös monen nykynuoren elämää. Grappin keräsi rahaa ostaakseen rapistuneita rakennuksia, joiden kunnostusta hän on valvonut jo kymmeniä vuosia, ja työ jatkuu edelleen.

Monet vapaaehtoistyöntekijöistä ovat nuoria, joilla on taustallaan rikoksia kuten huumeidenkäyttöä ja aseellisia ryöstöjä. Nämä nuoret ovat opettajiensa kanssa työskennelleet kaksi viikkoa keskuksessa rinta rinnan tavallisten opiskelijoiden kanssa.

Työnsä kautta he oppivat sosiaalisia ja käytännön elämän taitoja, jotka auttavat heitä irtautumaan rikollisesta menneisyydestään. Heidän omanarvontuntonsa kasvaa, kun he näkevät, kuinka suuren arvon paikalliset asukkaat heidän työlleen antavat. Jotkut heistä ovat jopa päätyneet työskentelemään restaurointialalle.

"Kulttuuriperintö tarjoaa loistavan kasvatuksellisen välineen", Grappin sanoo. "Kuntoon eivät tulleet vain rakennukset vaan myös nuoret."

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä