Διαδρομή πλοήγησης

Χτίζοντας πάνω στο παρελθόν - 25/09/2008

Σπίτι πολιτιστικής κληρονομιάς, Βουργουνδία, Γαλλία

Εκπαιδευτικό κέντρο διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς βραβεύεται για τη συνεργασία του με νεαρούς παραβάτες του νόμου.

Πολλοί γνωρίζουν τις Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς Englishfrançais, που διοργανώνται κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο, καθώς τους δίνουν την ευκαιρία να επισκεφτούν ιστορικά μνημεία και κτήρια που συνήθως είναι κλειστά στο κοινό. Παράλληλα, όμως, τις ημέρες αυτές μπορούμε να κατανοήσουμε το ρόλο που μπορεί να αναλάβει η πολιτιστική κληρονομιά στη σύγχρονη κοινωνία μας.

Για παράδειγμα, το Σπίτι πολιτιστικής κληρονομιάς, ένα συγκρότημα παλαιών πέτρινων κτηρίων που ορθώνεται ανάμεσα σε ατέλειωτους αμπελώνες, είναι η τυπική εικόνα που διαφημίζουν συχνά τα τουριστικά φυλάδια της Βουργουνδίας στη Γαλλία. Οι στέγες του από μαύρο σχιστόλιθο λάμπουν στον ήλιο και οι φρεσκοβαμένοι τοίχοι του στους τόνους της ώχρας δένουν αρμονικά με τους χρυσαφί τόνους της χτισμένης πέτρας.

Το συγκρότημα δεν παρουσίαζε πάντα την ελκυστική αυτή εικόνα. Τη δεκαετία του 70, αφότου οι οινοπαραγωγοί της περιοχής το εγκατέλειψαν, το κτήριο άρχισε να καταρρέει. Στη συνέχεια όμως, ξεκίνησε η σταδιακή αναπαλαίωσή του από εκατοντάδες εθελοντές μεταξύ των οποίων και πολλοί νέοι που είχαν καταδικαστεί για αξιόποινες πράξεις. Και κυρίως για το λόγο αυτό, και όχι τόσο για την ιστορική ή αρχιτεκτονική του σημασία, το κέντρο αυτό βραβεύεται στις φετεινές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Σπίτι πολιτιστικής κληρονομιάς, στο Σεν Ρομέν της Γαλλίας, δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Στα σχέδια που ξεχωρίζουν PDFEnglish συγκαταλέγεται ένα εργοστάσιο της σοβιετικής περιόδου στην Εσθονία, το οποίο μετατράπηκε σε κτήριο διαμερισμάτων, και ένα πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη συμμετοχή των εθνοτικών μειονοτήτων σε πρωτοβουλίες για την πολιτιστική κληρονομιά. Περίπου 20 εκατομμύρια άτομα αναμένεται να επισκεφτούν περισσότερα από 30.000 ιστορικά κτήρια και μνημεία κατά τη διάρκεια των ευρωπαϊκών ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για τον Serge Grappin, εκπαιδευτικό σύμβουλο στο Σπίτι πολιτιστικής κληρονομιάς, η διατήρηση της κληρονομίας δεν πρέπει να περιορίζεται στην αναστύλωση καθεδρικών ναών και πύργων. Πρέπει να ξαναχτίζει και ζωές. Πέρασε δέκα χρόνια συγκεντρώνοντας τα χρήματα για να αγοράσει το ερειπωμένο συγκρότημα, και στη συνέχεια επί τρεις δεκαετίες επιβλέπει ο ίδιος προσωπικά τις εργασίες αναστήλωσης που δεν έχουν ακόμη τελειώσει.

Πολλοί από τους εθελοντές είναι νέοι που έχουν καταδικαστεί για αξιόποινες πράξεις, από χρήση ναρκωτικών μέχρι ένοπλες επιθέσεις. Με τη συνοδεία των δασκάλων τους περνούν δύο εβδομάδες στο κέντρο, όπου εργάζονται μαζί με τους τακτικούς σπουδαστές.

Μέσω της εργασίας τους αυτής, οι εθελοντές αποκτούν δεξιότητες - κοινωνικές αλλά και επαγγελματικές - που θα τους βοηθήσουν να ξεφύγουν από το παρελθόν τους. Αποκτουν επίσης αυτοεκτίμηση βλέποντας το πόσο εκτιμούν την προσφορά τους οι κάτοικοι της περιοχής. Ορισμένοι μάλιστα ήδη σταδιοδρομούν στον τομέα της αποκατάστασης μνημείων.

«Η πολιτιστική κληρονομιά είναι εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο» δηλώνει ο κ. Grappin. «Ξαναχτίσαμε τα κτήρια - αλλά ξαναφτιάξαμε και τις ζωές αυτών των νέων».

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι