Sti

Vi bygger videre på fortiden - 25/09/2008

Maison du Patrimoine i Saint Romain i Frankrig

Center for bevarelse af historiske bygninger får ros for sit praktiske arbejde med unge kriminelle

Mange benytter de europæiske kulturarvsdage Englishfrançais, der finder sted hvert år i september, som en lejlighed til at besøge monumenter og bygninger, der normalt er lukket for offentligheden. De giver imidlertid også folk en chance for at finde ud af, hvordan vores kulturarv kan gøres relevant for det moderne samfund.

Maison du Patrimoine er et godt eksempel på den slags steder, man ofte ser billeder af i turistbrochurer fra Bourgogne i Frankrig – en charmerende klynge gamle stenhuse omgivet af bølgende vinmarker. Tagene er beklædt med sort skifer, og murene er en nypudset mosaik af okker- og rustfarvet kalksten.

Bygningerne har ikke altid været så flotte. Efter at vinbønderne flyttede ud af dem i 1970'erne, begyndte tagene at synke sammen og murene at falde fra hinanden. Men siden da er bygningerne gradvis blev sat i stand af hundredevis af frivillige – mange af dem unge kriminelle. Og det er – i højere grad end centrets historie og arkitektur – årsagen til, at centret bliver hyldet som led i årets europæiske kulturarvsdage.

Maison du Patrimoine i Saint Romain er ikke det eneste eksempel. Af andre enestående projekter PDFEnglish kan nævnes en fabrik fra sovjettiden i Estland, som er bygget om til lejligheder, og et britisk kulturarvsprogram, der inddrager etniske mindretal. Omkring 20 millioner mennesker ventes at besøge over 30 000 monumenter og bygninger under de europæiske kulturarvsdage.

For Serge Grappin, der er pædagogisk rådgiver for Maison du Patrimoine, drejer bevarelse af historiske bygninger sig ikke kun om at sætte katedraler og slotte i stand. Det handler også om at genopbygge tilværelsen for folk. Han brugte ti år på at samle penge sammen til at købe forfaldne bygninger og har nu gennem tre årtier set dem blive restaureret.

Mange af de frivillige er unge, som har fået en dom for forhold, der spænder fra stofmisbrug til væbnet røveri. De arbejder i centret i to uger sammen med deres lærere – side om side med almindelige studerende.

Gennem arbejdet får de frivillige færdigheder – både sociale og praktiske – som hjælper dem ud af deres kriminelle fortid. Det giver dem også større selvværd at se, hvor meget lokalbefolkningen sætter pris på deres arbejde. Nogle af dem har startet en karriere inden for restaurering af historiske bygninger.

"Kulturarv er et fantastisk uddannelsesværktøj", siger Serge Grappin. "Husene kom på fode igen – men det gjorde de unge også."

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links