Sökväg

Ungas färdigheter sätts på prov - 22/09/2008

Grafisk designer framför sin dator

EU:s första tävling i yrkeskunskaper avslöjar bristen på kvalificerad arbetskraft i EU.

Mer än 400 ungdomar från 30 länder deltog i tävlingen EuroSkills 2008 English i Rotterdam den 18–20 september. Tävlingen var öppen för de som går eller just har avslutat en yrkesutbildning. Omkring 40 000 personer följde tävlingen på plats.

Ett dussintal olika yrkesområden fanns representerade, från traditionella hantverk som snickeri och mureri till moderna branscher som robotteknik och webbdesign. Det behövs högkvalificerad arbetskraft på alla dessa områden, något som inte är så lätt att hitta på dagens arbetsmarknad.

Flera EU-länder har redan tidigare anordnat kompetenstävlingar, men tävlingen i Rotterdam var den första på EU-nivå. EU finansierade evenemanget för att främja kunskaper och färdigheter och sätta yrkesutbildningen i fokus.

Enligt den senaste prognosen PDFEnglish kommer EU:s ekonomi att skapa omkring 13 miljoner jobb under de närmaste åtta åren. Men idag kräver även de enklare jobben ingående fackkunskaper och det kan vara svårt för företagen att hitta folk. Den arbetsföra befolkningen minskar och blir allt äldre och de som finns kvar har inte alltid rätt kvalifikationer.

Det rådde dock ingen brist på kompetens vid tävlingen i Rotterdam. Många av deltagarna hade redan deltagit i liknande tävlingar både hemma och utomlands. Den tekniske ingenjören Dániel Bolla från Ungern vann två tävlingar på hemmaplan förra året och fick också en bra placering i WorldSkills-tävlingen i Japan. Han är specialiserad på mekatronik, som ligger i gränslandet mellan maskinteknik och elektroteknik.

”Mekatronik är ett komplext område,” säger han. ”Jag är också intresserad av elektronik, IT och pneumatik och mekatronik är en blandning av allt detta.”

Förutom tävlingen anordnades också en jobbmässa där besökarna kunde knyta kontakter med potentiella arbetsgivare och få information om olika yrkesutbildningar. De kunde också se tävlingsdeltagarna i full aktion och själva prova på att göra en ryggsäck, svetsa en namnbricka eller programmera en robot.

Misströsta inte om du missade årets tävling. Tanken är att EuroSkills ska hållas vartannat år i olika länder.

EU planerar andra yrkesutbildningsinitiativ. I Paris hålls t.ex. en lärlingskonferens DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano i oktober som ett led i arbetet med att inrätta ett europeiskt utbytesprogram för lärlingar.

Leonardo da Vinci – EU:s program för yrkesutbildning English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar