Navigacijska pot

Preskus poklicnega znanja - 22/09/2008

Grafični oblikovalec pred računalniškim zaslonom

Prvo tekmovanje v poklicnem znanju na ravni EU opozarja na pomanjkanje usposobljenih delavcev.

Več kot 400 mladih iz 30 držav, dijakov in diplomirancev poklicnih šol in programov poklicnega usposabljanja, se je udeležilo tekmovanja EuroSkills 2008 English. Tekmovanje v Rotterdamu si je med 18. in 20. septembrom ogledalo 40 000 obiskovalcev.

Poleg tradicionalnih obrti, kot sta tesarstvo in zidarstvo, so predstavili tudi poklice informacijske dobe, kot sta robotika in oblikovanje spletnih strani. V teh poklicih potrebujejo več usposobljenih delavcev, ki jih ni lahko najti na današnjem trgu dela.

Številne države članice so pripravile tekmovanja v poklicnem znanju, to pa je bilo prvo tako tekmovanje na evropski ravni. Dogodek je financirala EU, ki želi spodbuditi odličnost in dvigniti raven poklicnega izobraževanja in usposabljanja.

Gospodarstvo EU bo po najnovejših napovedih PDFEnglish predvidoma ustvarilo približno 13 milijonov delovnih mest v naslednjih osmih letih. Tudi najenostavnejša delovna mesta zahtevajo znanje in spretnosti, zato se podjetja srečujejo s težavami pri zapolnjevanju takih delovnih mest. Delovna sila se zmanjšuje in stara. Tudi če je delavcev dovolj, jim pogosto primanjkuje poklicnih kvalifikacij.

Na tekmovanju v Rotterdamu pa ni bilo pomanjkanja usposobljenih delavcev. Mnogi so se že udeležili podobnih tekmovanj doma in drugod po svetu. Dániel Bolla, mehanik iz Madžarske, je lansko leto zmagal na dveh tekmovanjih v domovini in se dobro uvrstil tudi na tekmovanju WorldSkills na Japonskem. Njegovo posebno znanje je mehatronika, ki združuje strojništvo in elektronsko inženirstvo.

„Mehatronika je kompleksna veda,“ je dejal. „Rad imam elektroniko, IT in tudi pnevmatiko. Mehatronika pa povezuje vsa ta znanja.“

Tekmovalci so lahko navezali stike z morebitnimi delodajalci in se informirali o poklicnih šolah in programih šolanja. Obiskovalci so lahko opazovali tekmovalce pri njihovem delu ter tudi sami poskusili dati injekcijo, izdelati nahrbtnik, variti in programirati robota.

Kdor je dogodek zamudil, bo lahko nadoknadil zamujeno čez dve leti, saj bodo tekmovanje EuroSkills redno organizirali vsako drugo leto v drugi državi.

Med pobudami EU za spodbujanje poklicnega izobraževanja je tudi konferenca za vajence DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano oktobra v Parizu, ki je del prizadevanj za vzpostavitev evropskega programa izmenjav za vajence.

Program Leonardo da Vinci obsega poklicno izobraževanje in usposabljanje English .

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave