Cale de navigare

Test de competenţe - 22/09/2008

Grafician în faţa calculatorului

Primul concurs pentru testarea competenţelor profesionale organizat în UE evidenţiază lipsa competenţelor pe piaţa europeană a muncii.

Peste 400 de tineri din 30 de ţări au participat la EuroSkills 2008 English, un concurs care se adresează studenţilor şi proaspeţilor absolvenţi ai şcolilor profesionale şi ai programelor de formare. Organizat la Rotterdam în perioada 18-20 septembrie, concursul a atras aproximativ 40 000 de vizitatori.

Au fost prezentate diverse meserii, de la cele artizanale, precum meseria de tâmplar şi cea de zidar, până la profesii legate de era informaţiei, ca robotica şi web designul. În toate aceste domenii de activitate se simte nevoia de mai mulţi lucrători calificaţi, greu de găsit pe piaţa muncii de azi.

Până acum, mai multe ţări din UE organizaseră concursuri naţionale de competenţe, însă acesta a fost primul organizat la nivel european. Evenimentul a fost finanţat de Comisia Europeană, care doreşte să promoveze excelenţa şi să confere mai multă vizibilitate educaţiei şi formării profesionale.

După ultimele estimări PDFEnglish , economia europeană va genera aproximativ 13 milioane de locuri de muncă în următorii opt ani. Însă în prezent, chiar şi profesiile de bază necesită cunoştinţe considerabile, iar companiilor le este greu să găsească angajaţi pentru astfel de posturi. Forţa de muncă se împuţinează şi îmbătrâneşte şi chiar dacă ar exista suficienţi lucrători, aceştia nu dispun întotdeauna de calificările necesare.

La Rotterdam nu au lipsit, însă, lucrătorii calificaţi. Mulţi dintre ei mai participaseră la competiţii naţionale sau internaţionale similare. Dániel Bolla, un inginer din Ungaria, a câştigat două competiţii naţionale anul trecut şi s-a descurcat bine şi la concursul WorldSkills organizat în Japonia. Este specializat în mecatronică, un domeniu aflat la interferenţa dintre mecanică şi electronică.

„Mecatronica este un domeniu complex,” spune el. „Îmi plac şi electronica, informatica şi pneumatica, iar mecatronica este o combinaţie între toate acestea.”

Pe jumătate concurs, pe jumătate târg de locuri de muncă, evenimentul a constituit o ocazie de a interacţiona cu potenţiali angajatori şi de a afla informaţii despre şcoli şi programe de formare profesională. Vizitatorii i-au privit pe concurenţi la treabă şi şi-au testat aptitudinile făcând, de exemplu, o injecţie, confecţionând un rucsac, sudând sau programând un robot.

Cei care nu au participat la această ediţie nu trebuie să îşi facă griji, organizatorii intenţionează să transforme EuroSkills într-o manifestare periodică, ce va fi organizată o dată la doi ani în altă ţară.

Printre alte iniţiative ale UE în materie de promovare a învăţământului profesional se numără o reuniune europeană a tinerilor ucenici DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano , care va avea loc la Paris, în luna octombrie. Aceasta face parte dintr-o iniţiativă care vizează crearea unui program european de schimb pentru ucenici.

Leonardo da Vinci – programul comunitar în domeniul educaţiei şi formării profesionale English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile