Kruimelpad

Vaklui getest - 22/09/2008

Grafisch ontwerper aan computerscherm

De eerste beroepenwedstrijd in de EU vestigt de aandacht op tekorten aan geschoolde werknemers op de Europese arbeidsmarkt.

Meer dan 400 jongeren uit 30 landen hebben deelgenomen aan EuroSkills 2008 English, een wedstrijd voor studenten en recent afgestudeerden uit het beroepsonderwijs en vakopleidingen. Het evenement vond van 18 tot 20 september plaats in Amsterdam en lokte 40.000 bezoekers.

Tientallen vakken kwamen aan bod, van traditionele beroepen zoals timmerman en metselaar, tot nieuwe richtingen uit de kennismaatschappij zoals robotica en webdesign. Voor al deze beroepen heerst op de arbeidsmarkt een tekort aan geschoolde krachten.

Een aantal EU-landen hebben al beroepenwedstrijden georganiseerd, maar het is de eerste keer dat dit op Europees niveau gebeurt. Het evenement werd gefinancierd door de EU, die topkwaliteit wil bevorderen en beroepsonderwijs en -opleiding meer in de kijker wil plaatsen.

Volgens de recentste raming PDFEnglish worden in de komende acht jaar in de EU 13 miljoen nieuwe banen verwacht. Maar omdat tegenwoordig zelfs basisfuncties flink wat kennis vergen, kan het voor bedrijven moeilijk worden om voor die functies geschikte kandidaten te vinden. De actieve bevolking krimpt en vergrijst, en zelfs als er voldoende kandidaten zijn betekent dat niet dat zij geschikte kwalificaties hebben.

Op het evenement in Rotterdam kwamen veel gekwalificeerde vaklui af. Sommigen hadden eerder al in eigen land en elders in de wereld aan soortgelijke wedstrijden deelgenomen. Dániel Bolla, een technicus uit Hongarije, won vorig jaar in zijn eigen land twee wedstrijden en scoorde ook op WorldSkills in Japan. Hij is gespecialiseerd in mechatronica, een combinatie van mechanica en elektronica.

"Mechatronica is een ingewikkeld vak", zei hij. "Ik hou van elektronica, IT en pneumatica en mechatronica combineert al die vaardigheden".

Het evenement was niet alleen een wedstrijd, maar ook een banenbeurs, en dus een kans om kennis te maken met potentiële werkgevers, instellingen voor beroepsonderwijs en opleidingsprogramma's. Het publiek kon de deelnemers aan het werk zien en zelf dingen proberen zoals een injectie geven, een rugzak maken, een naamplaatje lassen en een robot programmeren.

Wie het dit jaar heeft gemist krijgt later nog kansen, want de organisatoren willen EuroSkills voortaan regelmatig organiseren, iedere twee jaar in een ander land.

Een ander EU-initiatief om het beroepsonderwijs te bevorderen is een conferentie voor leerlingen met een leerbaan of stage DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano in oktober te Parijs. Deze conferentie moet bijdragen tot een Europees uitwisselingsprogramma voor leerlingen en stagiairs.

Leonardo da Vinci – EU-programma voor beroepsonderwijs en -opleiding English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links