Navigációs útvonal

Szakképzési verseny fiataloknak - 22/09/2008

Számítógépen dolgozó grafikus tervező

Az Európai Unió által első ízben megrendezett szakképzési verseny az európai munkaerőpiacon jelentkező szakemberhiányra hívta fel a figyelmet.

Harminc ország több mint 400 versenyzője mérte össze tudását a szeptember 18–20. között Rotterdamban megrendezett EuroSkills 2008 English szakképzési versenyen. A megmérettetésen, mely becslések szerint 40 000 látogatót vonzott, szakiskolai diákok, szakképzési programokban részt vevő tanulók, valamint szakképesítésüket a közelmúltban megszerzett fiatalok indulhattak.

Az eseményen több tucat szakma képviseltette magát. Ácsok és kőművesek éppúgy részt vettek a versenyben, mint a hagyományosnak koránt sem nevezhető robottechnológia, illetve webtervezés jövendő mesterei. E szakmák mindegyikéről elmondható, hogy szakemberhiánnyal küzdenek. Napjaink munkaerőpiaca nem tud a szakképzett munkavállalók iránti kereslet növekedésével lépést tartani.

Az eddigiek folyamán már számos uniós tagország rendezett szakmai megmérettetéseket, vetélkedőket, de a EuroSkills az első európai szinten életre hívott szakképzési verseny. Az esemény, melyre az Európai Unió finanszírozásával került sor, a szakmai kiválóságot hivatott népszerűsíteni és elősegíteni. Célja továbbá, hogy reflektorfénybe állítsa a szakoktatás és szakképzés kérdését.

A legfrissebb előrejelzések PDFEnglish szerint az európai uniós gazdaság mintegy 13 millió új munkahelyet hoz létre az elkövetkező nyolc év folyamán. Ezeket azonban várhatóan igen nehéz lesz majd szakképzett munkaerővel feltölteni. Már manapság is megfigyelhető, hogy még az egyszerűbb állások esetében is tekintélyes szaktudást várnak el a jelentkezőktől, miközben a munkavállalók száma csökken, átlagéletkora pedig növekszik. Ha van is elég jelentkező, szakképzettségük nem feltétlenül felel meg az elvárásoknak.

A Rotterdamban megrendezett versenyen azonban nem volt hiány szakképzett fiatalokban. Sokuk részt vett már korábban hasonló tudáspróbán hazájában vagy a világ más országaiban. Bolla Dániel – a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karának hallgatója – tavaly két versenyt is megnyert Magyarországon, és szépen szerepelt a 2007-ben Japánban megrendezett WorldSkills versenyen is. Szakterülete a mechatronika, mely a gépészet és az elektronika egyfajta ötvözete.

„A mechatronika összetett tudomány” – vallja a magyar versenyző. „Szeretem az elektronikát, az informatikát és a pneumatikát is, a mechatronikához pedig mindezekre az ismeretekre szükség van.”

A EuroSkills rendezvény nemcsak verseny, hanem egyben állásbörze is, mely lehetőséget ad a résztvevőknek arra, hogy találkozzanak a munkaadói oldal képviselőivel, és megismerkedjenek a szakképzést nyújtó iskolák és programok kínálatával. A rendezvényre ellátogató érdeklődők végignézhették a versenyt, de arra is módjuk nyílt, hogy maguk is kipróbáljanak egy-két számukra érdekes szakmai tevékenységet. Megismerkedhettek például az injekciók beadásának, a hátizsákkészítésnek, a hegesztésnek vagy éppen a robotok beprogramozásának csínjával-bínjával.

Nincs oka búslakodni annak, aki az idei rendezvényt elmulasztotta. A szervezők szándéka szerint a EuroSkills versenyre a jövőben két évente egyszer rendszeresen sor kerül. A megmérettetésnek minden alkalommal más ország ad majd otthont.

A szakoktatás és szakképzés népszerűsítését más uniós kezdeményezések is szolgálják, köztük az az ipari tanulói konferencia DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano , melyet októberben Párizsban rendeznek meg. A találkozóra annak a kezdeményezésnek a keretében kerül majd sor, melynek célja, hogy az európai szakiskolai tanulók csereprogram révén bővíthessék ismereteiket.

Leonardo da Vinci – európai uniós szakoktatási és szakképzési program English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek