Navigointipolku

Suomalaisnuoret menestyivät ammattitaitokilpailussa - 22/09/2008

Graafinen suunnittelija tietokoneen äärellä

Ensimmäisessä EuroSkills-ammattitaitokilpailussa korostettiin ammattitaitoisen työvoiman tarvetta EU:ssa.

EuroSkills 2008 -kilpailuun English osallistui yli 400 nuorta 30 maasta. Kilpailu on tarkoitettu ammattiin opiskeleville tai ammatissa toimiville nuorille. Hollannin Rotterdamissa 18.–20.9. järjestetyssä tapahtumassa vieraili noin 40 000 kävijää.

Tapahtumassa esiteltiin lukuisia ammatteja perinteisistä puusepän ja muurarin ammateista aina tietoyhteiskunnan osaamista edellyttäviin robotiikkaan ja verkkosivujen suunnitteluun. Kaikilla näillä aloilla tarvitaan lisää ammattitaitoista työvoimaa, jota ei ole helppo löytää nykyisiltä työmarkkinoilta.

Monissa EU-maissa on jo aikaisemmin järjestetty ammattitaitokilpailuja, mutta kilpailu pidettiin nyt ensimmäisen kerran EU:n tasolla. Tapahtuman yhtenä rahoittajana on EU, joka haluaa edistää ammatillista osaamista ja parantaa tietoisuutta sen merkityksestä.

Viimeisimpien ennusteiden PDFEnglish mukaan EU:n talouden odotetaan synnyttävän noin 13 miljoonaa työpaikkaa seuraavien kahdeksan vuoden aikana. Perustehtävissäkin vaaditaan kuitenkin huomattavaa osaamista, ja yritysten on vaikea saada paikkoja täytetyksi. Työvoima vähenee ja ikääntyy – ja silloinkin kun työntekijöitä on riittävästi, heiltä puuttuu usein vaadittava pätevyys.

Rotterdamissa ei ollut pulaa ammattitaitoisista työntekijöistä. Moni nuorista taitajista oli jo osallistunut sekä kotimaassa että eri puolilla maailmaa järjestettyihin ammattitaitokilpailuihin. Suomalaisnuoret onnistuivat kisassa mainiosti. Kotiin tuomisina oli neljä kultamitalia ja viisi pronssia. Kultaa tuli rakennuspuuseppäsarjasta, elektroniikka-asennuksesta, lähihoitajasarjasta sekä tietokone ja verkot -sarjasta. Pronssimitalit tulivat rakennustyöt-joukkuekisasta, rakennuspeltiseppä-, muuraaja- ja työnjohtajasarjoista sekä yhdistelmäajoneuvonkuljettaja-kilpailusta.

Kilpailusarjoissa mitattiin myös mm. mekatroniikan, elektroniikan, tietotekniikan ja pneumatiikan osaamista ja erilaisten taitojen yhdistelmiä.

EuroSkills -tapahtuma on ammattitaitokilpailun lisäksi myös työvoimapörssi, jossa nuoret työntekijät ja työnantajat tapaavat toisiaan ja saavat samalla tietoa ammattikoulutuksesta. Nuorten taitoihin tutustumisen lisäksi kävijät saivat kokeilla mm. lääkeruiskeen antamista, selkärepun tekemistä, nimikyltin hitsaamista ja robotin ohjelmointia.

Tulevaisuudessa EuroSkills-kilpailu aiotaan järjestää joka toinen vuosi aina eri maassa.

EU tukee ammattikoulutuksen alalla myös lokakuussa Pariisissa pidettävää oppisopimus- ja harjoittelujärjestelmiä käsittelevää konferenssia DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano . Sen tavoitteena on mm. luoda eurooppalainen harjoittelijoiden vaihtojärjestelmä.

Ammatillisen koulutuksen Leonardo da Vinci -ohjelma English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä