Διαδρομή πλοήγησης

Σχεδιαστής γραφικών σε οθόνη υπολογιστή

Ο πρώτος ευρωπαϊκός διαγωνισμός επαγγελματικών δεξιοτήτων αναδεικνύει την έλλειψη ειδικευμένου δυναμικού στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Περισσότεροι από 400 νέοι από 30 χώρες έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό EuroSkills 2008 English, που απευθυνόταν σε σπουδαστές και πρόσφατους αποφοίτους επαγγελματικών σχολών και προγραμμάτων κατάρτισης. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στο Ρότερνταμ στις 18-20 Σεπτεμβρίου και συγκέντρωσε περίπου 40.000 επισκέπτες.

Δεκάδες επαγγέλματα έδωσαν το παρόν στην έκθεση, από τα παραδοσιακά χειρωνακτικά, όπως του ξυλουργού και του χτίστη, μέχρι τα σύγχρονα επαγγέλματα της κοινωνίας της πληροφορίας, όπως η ρομποτική και ο σχεδιασμός του Διαδικτύου. Όλοι αυτοί οι κλάδοι εργασίας χρειάζονται περισσότερους ειδικευμένους εργάτες, που δεν είναι εύκολο να βρεθούν στη σημερινή αγορά εργασίας.

Ορισμένα κράτη της ΕΕ είχαν κατά το παρελθόν διοργανώσει διαγωνισμούς επαγγελματικών δεξιοτήτων, αλλά αυτός ήταν ο πρώτος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η εκδήλωση χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ με στόχο να προωθηθεί η αριστεία και να αναβαθμιστεί η εικόνα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Τα επόμενα οχτώ χρόνια, αναμένεται ότι στην ΕΕ θα δημιουργηθούν περίπου 13 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις PDFEnglish . Σήμερα όμως, που και η πλέον στοιχειώδης εργασία προϋποθέτει κάποιες γνώσεις, οι εταιρείες ίσως αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην κάλυψη των νέων θέσεων. Καθώς το εργατικό δυναμικό παρουσιάζει μείωση του αριθμού του και ταυτόχρονα αύξηση της ηλικίας του, ακόμη και όταν υπάρχουν αρκετοί εργάτες δεν έχουν πάντα τα απαιτούμενα προσόντα.

Στην εκδήλωση του Ρότερνταμ, πάντως, δεν υπήρχε έλλειψη ειδικευμένου δυναμικού. Πολλοί από τους διαγωνιζόμενους είχαν ήδη συμμετάσχει σε παρόμοιους διαγωνισμούς, στη χώρα τους ή αλλού. Ο Dáneil Bolla, τεχνικός μηχανικός από την Ουγγαρία, ήταν ο νικητής δύο διαγωνισμών στη χώρα του πέρυσι και είχε επίσης καλές επιδόσεις στον παγκόσμιο διαγωνισμό δεξιοτήτων που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία. Ειδικεύεται στην μηχατρονική, έναν συνδυασμό μηχανολογίας και ηλεκτρονικής μηχανικής.

«Η μηχατρονική είναι πολύπλοκος κλάδος,» δήλωσε. «Μου αρέσει η ηλεκτρονική, η ΤΠ αλλά και η αεροσυμπίεση, και η μηχατρονική είναι συνδυασμός των δεξιοτήτων αυτών.»

Η εκδήλωση, που περιελάμβανε και έκθεση επαγγελμάτων, έδωσε την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να επικοινωνήσουν με πιθανούς εργοδότες και να ενημερωθούν για τις σχολές και τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Οι επισκέπτες μπορούσαν να παρακολουθήσουν τους διαγωνιζόμενους στην εργασία τους και να δοκιμάσουν και οι ίδιοι να κάνουν ένεση σε ασθενή, να κατασκευάσουν ένα σακίδιο, να κολλήσουν μια πινακίδα ή να προγραμματίσουν ένα ρομπότ.

Αν χάσατε την πρώτη αυτή εκδήλωση, μην ανησυχείτε, επιθυμία όλων είναι να καθιερωθεί το EuroSkills και να διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια σε άλλη χώρα.

Η ΕΕ έχει αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες για την προβολή της επαγγελματικής κατάρτισης, όπως ένα συνέδριο για μαθητευόμενους DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano , το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι τον Οκτώβριο. Στόχος του συνεδρίου αυτού είναι να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγών για μαθητευόμενους.

Leonardo da Vinci – Πρόγραμμα της ΕΕ για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι