Sti

Håndværker på prøve - 22/09/2008

Grafisk designer ved computerskærm

Første EM i håndværk sætter fokus på manglen på kvalificeret arbejdskraft i EU.

Over 400 unge europæere fra 30 lande deltog i EuroSkills 2008 English, der var åben for studerende og nyuddannede fra erhvervsskoler og erhvervsuddannelser. Dette EM i håndværk, som blev holdt den 18.-20. september i Rotterdam i Holland, tiltrak omkring 40 000 besøgende.

Et hav af forskellige fag var repræsenteret – fra traditionelle håndværk som tømrer og murer til it-job som robottekniker og webdesigner. Fælles for fagområderne er, at de har brug for arbejdskraft med bestemte kvalifikationer – og det er ikke let at finde på arbejdsmarkedet i dag.

Flere EU-lande har før holdt mesterskaber i håndværk, men det var første gang nogensinde, at der blev holdt EM. Arrangementet blev støttet af EU, som gerne vil fremme dygtighed og sætte større fokus på erhvervsuddannelserne.

EU's økonomi forventes at skabe 13 millioner arbejdspladser over de næste otte år, viser den seneste prognose PDFEnglish . Men i vore dage kræver selv helt basale job stor viden, og virksomhederne kan have svært ved at besætte stillingerne. Arbejdsstyrken bliver mindre og ældre, og selv i sektorer, hvor der ikke er mangel på arbejdskraft, kan det være svært at finde de rette kvalifikationer.

Det skortede ikke på kvalificeret arbejdskraft ved arrangementet i Rotterdam. Mange havde allerede deltaget i lignende konkurrencer i deres hjemland og andre steder i verden. Dániel Bolla, en elektrotekniker fra Ungarn, vandt sidste år to konkurrencer i sit hjemland og klarede sig også fint i WorldSkills-konkurrencen i Japan. Han har specialiseret sig i mekatronik, en teknologi, der integrerer maskinteknik med elektronik.

"Mekatronik er et komplekst fag", sagde han. "Jeg kan også godt lide elektronik, it og pneumatik, og mekatronik er en kombination af disse fag."

Arrangementet – halvt konkurrence og halvt jobmesse – var en chance for at møde potentielle arbejdsgivere og få mere at vide om erhvervsskolerne og erhvervsuddannelserne. De besøgende kunne se konkurrenterne i arbejde og selv prøve at give en indsprøjtning, sy en rygsæk, svejse et navneskilt sammen og programmere en robot.

Hvis du gik glip af årets arrangement, er der stadig håb – arrangørerne overvejer at gøre EuroSkills til en tilbagevendende begivenhed, der skal holdes i et nyt land hvert andet år.

Af andre EU-initiativer, der skal slå et slag for erhvervsuddannelserne, kan nævnes en konference for lærlinge DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano i Paris til oktober. Konferencen indgår i en plan om at indføre et europæisk udvekslingsprogram for lærlinge.

Leonardo da Vinci – EU's erhvervsuddannelsesprogram English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links