Навигационна пътека

Графичен дизайнер пред компютърен екран

Първият конкурс на ЕС за професионални умения подчертава недостига на квалифицирана работна ръка на европейския пазар на труда.

Повече от 400 млади хора от 30 страни участваха в конкурса EuroSkills 2008 English, открит за студенти и наскоро завършили професионални училища и програми за обучение. Събитието се проведе в Ротердам между 18 и 20 септември и бе посетено от приблизително 40 000 души.

Десетки професии бяха представени - от традиционни занаяти като дърводелство и зидарство до области на информационните технологии като роботика и уеб дизайн. Всички тези професии изпитват нужда от повече квалифицирани работници, които не е лесно да бъдат открити на съвременния пазар на труда.

Редица страни са организирали конкурси за умения в миналото, но това бе първият на европейско равнище. Събитието бе финансирано от ЕС, който се стреми да насърчава високите постижения и да повишава привлекателността на професионалното образование и обучение.

Според последната прогноза PDFEnglish се очаква икономиката на ЕС да създаде около 13 милиона работни места през следващите осем години. Но днес дори обикновените работни места изискват значителни знания и компаниите могат да изпитат трудности с тяхното запълване. Работната сила намалява и остарява, а дори когато има достатъчно работници, те не винаги притежават необходимите квалификации.

На проявата в Ротердам нямаше недостиг на квалифицирани работници. Много участници вече бяха се съревновавали на подобни конкурси в родната си страна и по света. Даниел Бола, инженерен техник от Унгария, е спечелил две състезания в собствената си страна през миналата година, а също така се е представил добре на конкурса WorldSkills в Япония. Той специализира в мехатроника, кръстоска между механично и електронно инженерство.

„Мехатрониката е сложна област“, казва той. „Обичам електрониката, информационните технологии и пневматиката, а мехатрониката е смесица от всички тези области.“

Отчасти конкурс, отчасти ден на кариерата, събитието бе възможност за контакт с потенциални работодатели и за запознаване с предлаганото от професионални училища и програми. Посетителите имаха възможност да наблюдават участниците в действие и да опитат да бият инжекция, направят раница, заварят табелка с име или програмират робот.

За пропусналите първата проява - организаторите се стремят да превърнат EuroSkills в редовна проява, провеждана в различна страна на всеки две години.

Други инициативи на ЕС за насърчаване на професионалното образование включват конференция за чираци DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano , която ще се проведе в Париж през октомври. Тя е част от усилия за създаване на европейска програма за обмен на чираци.

Леонардо да Винчи - програма на ЕС за професионално образование и обучение English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки