Navigációs útvonal

Nyelvtudással a jövőért - 18/09/2008

Nyelvi labor fülkéiben ülő emberek, fejhallgatóval

A Bizottság fontos feladatának tekinti az európai lakosság idegennyelv-tudása terén mutatkozó hiányosságok felszámolását: mind a fiatalok, mind a felnőttek nyelvtanulását támogatja.

Gondolt valaha arra, hogy bolgárul,máltaiul vagy írül tanuljon?A választás nem könnyű, hiszen az EU bővelkedik nyelvekben:területén a 23 hivatalos nyelv mellett több mint 60 nyelvet beszélnek széles körben.

A nyelvi sokszínűség ellenére azonban csak minden második uniós polgár képes idegen nyelven társalogni. A nyelvismeret hiánya komoly akadályt jelent a 21. század globális gazdaságában.

A Bizottság új stratégiája európai szintű megoldást szorgalmaz. Ennek értelmében a nyelvtanulás élethosszig tartó folyamat, mely nem érhet véget az iskolai tanulmányok befejezésével.

Olyan intézkedésekre van szükség, melyek az iskolaéveket követő életszakaszokban is lehetőséget teremtenek a nyelvtanulásra, például szakképzési vagy továbbképzési programok keretében. Az ideális az lenne, ha minden uniós polgár legalább két idegen nyelvet tanulna.

A nyelvismeret elengedhetetlen ahhoz, hogy gazdaságunk versenyképes maradjon. Számos kis- és középvállalkozás esik el üzleti lehetőségektől kommunikációs akadályok miatt – állapította meg a nyelvtudás hiányának hátulütőiről egy uniós felkérésre készített tanulmány EnglishfrançaisRomâna. A munkaerő-felvétellel foglalkozó szakemberek arról számolnak be, hogy a nyelvismeretet igénylő munkahelyekre igen nehezen találnak megfelelően képzett embert.

Nem csupán az angol nyelvtudás iránt mutatkozik kereslet. A világot behálózó üzleti kapcsolatok miatt más nyelvekre is megnőtt az igény: Kelet-Európában az oroszra és a németre, az afrikai országokban a franciára, Latin-Amerikában pedig a spanyolra van szükség. Az EU-n belül a kérdés még hangsúlyosabbá vált a 12 új tagállam csatlakozása óta: a bővítés több mint kétszeresére növelte az Unió hivatalos nyelveinek számát.

A gazdasági előnyökön túl a nyelvtudás az európai integráció kínálta kulturális és társadalmi lehetőségeket is jobban elérhetővé teszi az európaiak számára.Szeptember 26-án az Unió az európai nyelvek sokszínűségét ünnepli. A Nyelvek Európai Napján a tagállamok különböző rendezvényeket szerveznek, melyek kiemelik a nyelvek összekötő szerepét a kultúrák közötti kapcsolatokban.

A Bizottság 2008-ban, a kultúrák közötti párbeszéd európai éve keretében vitasorozatot indított a többnyelvűség EnglishfrançaisDeutsch témájában. A sorozat utolsó eszmecseréjére Brüsszelben, szeptember elején került sor. Ez alkalommal a résztvevők azt a kérdést vitatták meg, hogy feszültségek forrása vagy értéktöbblet az Unió nyelvi sokszínűsége.

Az idegennyelv-tanulást és a nyelvek közötti kommunikációs készségeket népszerűsíti az az idén is sorra kerülő fordítási verseny, melyet a Bizottság 17 éves tanulók számára hirdetett.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek