Sökväg

Barnens rättigheter – affischtävling för unga - 08/09/2008

Teckningar av barn som sjunger, spelar fotboll och bär kostym

EU anordnar en affischtävling för barn och ungdomar om barnens rättigheter. Vinnarna belönas med priser och en resa till Bryssel.

Temat för årets tävling är barnens rätt till skydd mot övergrepp och vanvård. Deltagarna uppmanas att rita en affisch som förmedlar det budskapet.

EU-kommissionen hoppas att tävlingen kan få barn att prata om situationer där de kan och bör söka hjälp. Tävlingen ska stimulera till eftertanke och diskussion. Deltagarna i åldersgrupperna 10–14 och 15–18 måste arbeta i grupper om minst fyra. Det finns undervisningsmaterial för vuxna som vill vara med.

Tävlingen anordnas för tredje gången. Förra året deltog över 6 000 barn och ungdomar (tre gånger fler än 2006).

Bidragen kommer först att bedömas nationellt. Vinnarna i varje EU-land får sina priser på den internationella barndagen den 20 november.

Vinnarna i de nationella uttagningarna får sedan tävla i en andra omgång på EU-nivå. I december får de tre bästa lagen inom varje åldersgrupp åka till Bryssel för att delta i prisutdelningen. De får också delta i en guidad stadstur och tillfälle att besöka EU-institutionerna.

De vinnande affischerna läggs ut på EU:s webbplatser och sätts upp på representationskontoren i varje EU-land. De kan även komma att användas i kommande kampanjer om barns rättigheter.

Affischtävlingen ingår en större EU-insats för att skydda barn. Andra åtgärder ska

  • göra Internet säkrare; det finns nu ett system som blockerar handel med barnpornografi på nätet,
  • göra skydd av barn till en prioritering i hela världen,

bekämpa handel med och sexuell exploatering av barn. Det finns bland annat ett larmnummer EnglishPDF dit man kan ringa för att anmäla försvunna barn.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar