Navigacijska pot

Pravice otrok so tudi stvar otrok - 08/09/2008

Risbe z otrokom, ki poje, igra nogomet, je lepo oblečen

Natečaj je del akcije za spodbujanje pravic otrok in vabi mlade k oblikovanju plakata. Zmagovalce čakajo lepe nagrade in potovanje v Bruselj.

Tema letošnjega natečaja je pravica otrok do zaščite pred zlorabo in zanemarjanjem. Udeleženci natečaja bodo oblikovali plakat na to temo.

Evropska komisija pričakuje, da bo natečaj otroke spodbudil k razmisleku o tem, kdaj lahko poiščejo pomoč in jo tudi morajo poiskati. Prav zato lahko sodelujejo v dveh starostnih kategorijah (od 10 do 14 let in od 15 do 18 let) in v skupinah z najmanj štirimi udeleženci. Odraslim je na voljo učno gradivo.

Natečaj poteka letos že tretjič; lansko leto je v njem sodelovalo več kot 6 000 udeležencev, kar je trikrat več kot leta 2006.

Plakate bodo najprej ocenili na nacionalni ravni, nagrade pa bodo podelili v vsaki državi članici na mednarodni dan otrokovih pravic 20. novembra.

V drugem delu natečaja bodo zmagovalci iz posameznih držav tekmovali na evropski ravni. Decembra bodo prve tri skupine iz vsake starostne skupine povabljene v Bruselj na slovesno podelitev nagrad ter obisk mesta in evropskih institucij.

Zmagovalni plakati bodo na ogled na spletnih straneh institucij EU in na predstavništvu Komisije v vsaki državi članici. Plakati se bodo lahko uporabili tudi v prihodnjih kampanjah EU o pravicah otrok.

Natečaj je del prizadevanja EU za varno otroštvo. Drugi ukrepi so namenjeni:

  • varnejšemu Internetu. V uporabi je že sistem za preprečevanje nakupa otroške pornografije na spletu;
  • zaščiti otrok, ki naj bi postala prednostna naloga po vsem svetu;
  • boju proti trgovini z otroki in spolnemu izkoriščanju otrok. Temu je namenjena tudi odprta telefonska številka English za prijavo pogrešanih otrok.

 

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave