Cale de navigare

Drepturile copilului sunt şi problema copiilor - 08/09/2008

Desene reprezentând copii care cântă, joacă fotbal şi poartă costum

În cadrul campaniei de promovare a drepturilor copilului, tinerii europeni sunt invitaţi să participe la un concurs de afişe. O mulţime de premii şi o excursie la Bruxelles îi aşteaptă pe câştigători.

Copiii au dreptul la protecţie împotriva abuzului şi nepăsării - aceasta este ideea centrală a competiţiei din acest an. Participanţii vor avea misiunea de a crea un afiş care să transmită cât mai bine acest mesaj.

Comisia Europeană speră că acest concurs le va da copiilor ocazia de a vorbi despre situaţiile în care pot sau ar trebui să ceară ajutor. Pentru a încuraja reflecţia, concursul va fi organizat pe două categorii de vârstă (10-14 şi, respectiv, 15-18 ani), iar participanţii vor trebui să lucreze în grupuri de cel puţin patru persoane. O serie de materiale didactice vor fi puse la dispoziţia adulţilor care doresc să se implice.

Anul acesta, concursul se află la cea de-a treia ediţie. În 2007, competiţia a reunit peste 6 000 de participanţi (de trei ori mai mulţi decât la ediţia anterioară).

Afişele participante vor fi notate mai întâi la nivel naţional, iar premiile vor fi înmânate în cadrul unor ceremonii care vor avea loc la data de 20 noiembrie, în fiecare ţară, cu ocazia Zilei internaţionale a drepturilor copilului.

Câştigătorii desemnaţi la nivel naţional vor participa la o nouă etapă, care se va derula la nivel european. Echipele clasate pe primele trei locuri la fiecare categorie de vârstă sunt aşteptate la Bruxelles, în luna decembrie, pentru ceremonia de premiere şi un tur al oraşului şi al instituţiilor europene.

Afişele câştigătoare vor fi publicate pe site-urile de internet ale UE, precum şi la sediul reprezentanţei Comisiei din ţara de provenienţă. De asemenea, ar putea fi folosite pe viitor în campaniile europene de promovare a drepturilor copilului.

Concursul se înscrie în cadrul unor ample acţiuni pe care UE le derulează cu scopul de a le oferi tuturor copiilor posibilitatea de a creşte într-o lume lipsită de pericole. Alte măsuri luate la nivel european vizează:

  • transformarea internetului într-un mediu mai sigur. S-a introdus deja un mecanism de blocare a achiziţionării on-line de materiale de pornografie infantilă;
  • transformarea protecţiei copilului într-o prioritate mondială;
  • combaterea traficului de copii şi a exploatării sexuale a acestora. Este deja operaţională o linie verde English dedicată copiilor dispăruţi.

 

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile