Kruimelpad

Kinderrechten: wat vinden kinderen er zelf van? - 08/09/2008

Tekeningen van kinderen die zingen, voetballen en een pak dragen

Als onderdeel van een campagne voor de rechten van het kind, wordt opnieuw een Europese tekenwedstrijd georganiseerd. Er zijn tal van prijzen, waaronder een reisje naar Brussel.

Dit jaar gaat de wedstrijd over de gedachte dat kinderen recht hebben op bescherming tegen misbruik en verwaarlozing. De deelnemers moeten een poster ontwerpen die dit uitdrukt.

Met deze wedstrijd wil de Commissie de kinderen laten nadenken en praten over situaties waarin zij hulp kunnen en moeten zoeken. Er zijn twee leeftijdscategorieën (10-14 en 15-18 jaar) en deelnemers moeten samenwerken in groepjes van vier of meer. Er is een speciaal pakket voor volwassenen die hen willen begeleiden.

De wedstrijd vindt voor de derde keer plaats en telde vorig jaar 6 000 deelnemers (driemaal meer dan in 2006).

De inzendingen worden eerst op nationaal niveau beoordeeld en er vindt in ieder land een prijsuitreiking plaats op 20 november, de internationale dag van de rechten van het kind.

De nationale winnaars mogen daarna deelnemen aan een tweede ronde op Europees niveau. In december worden ten slotte de drie beste teams uit iedere leeftijdsgroep in Brussel ontvangen voor een feestelijke prijsuitreiking en een bezoek aan de stad en de Europese instellingen.

De bekroonde affiches komen op de websites van de EU en van de vertegenwoordiging van de Commissie in hun land. Zij kunnen ook worden gebruikt bij toekomstige Europese campagnes voor de rechten van het kind.

Naast de wedstrijd doet de EU nog veel meer om kinderen in een veilige omgeving te laten opgroeien. Zo zijn er maatregelen om:

  • internet veiliger te maken. Er is nu een systeem ingevoerd om online-handel in kinderpornografie te blokkeren;
  • van kinderbescherming in de hele wereld een prioriteit te maken;
  • de handel en seksuele uitbuiting van kinderen te bestrijden. Daarbij hoort ook een hotline English voor vermiste kinderen.

 

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links