Navigációs útvonal

Küzdeni a gyermekek jogaiért: a gyermekek ügye is - 08/09/2008

Egy éneklő, egy focizó, egy öltönybe öltözött és egy derűs gyermeket ábrázoló rajzok

A Bizottság a gyermekek jogainak érvényesítéséért folytatott kampánya részeként plakátversenyt hirdet fiatalok számára. A résztvevők díjat és brüsszeli utazást nyerhetnek.

Az immár harmadik alkalommal megrendezett verseny témája ebben az évben a gyermekek joga a visszaélés és elhanyagolás elleni védelemre. A résztvevőknek olyan plakátot kell tervezniük, amely ezt a gondolatot tolmácsolja a nagyközönségnek.

A Bizottság abban reménykedik, hogy a verseny arra ösztönzi majd a gyermekeket, hogy beszéljenek azokról a helyzetekről, amelyekben segítséget kérhetnek, segítséget kell kérniük. Az együtt gondolkodást szolgálja, hogy a két korcsoportba (10–14 és 15–18 évesek) osztott részvevőknek legalább négy tagból álló csapatokban kell dolgozniuk. A gyerekeket segítő felnőtteknek oktatócsomag áll rendelkezésére.

A versenyen tavaly több mint hatezren indultak, háromszor annyian, mint 2006-ban.

A beküldött munkákat először nemzeti zsűrik bírálják el. A díjkiosztó ünnepségre minden országban november 20-án – a gyermekek jogainak világnapján – fog sor kerülni.

Az országos szinten díjazott versenyzők indulhatnak a második fordulóban az európai szintű megmérettetésen. A legjobb három csapat decemberben meghívást kap Brüsszelbe a díjátadó ünnepségre. A nyertesek megismerkedhetnek majd a várossal és az európai intézményekbe is ellátogatnak.

A díjnyertes plakátok megjelennek majd az EU honlapjain, és azokat a beküldő országban működő európai bizottsági képviseleteken is kiállítják. Az is elképzelhető, hogy a győztes pályamunkákat a későbbiekben a gyermekek jogairól szóló európai kampányokhoz is felhasználják.

A verseny azoknak a szélesebb körű uniós erőfeszítéseknek része, melyek azt hivatottak biztosítani, hogy a gyermekek bántalmazástól mentesen nőhessenek fel. Az ezek keretében hozott intézkedések az alábbi célokat szolgálják:

  • az internet biztonságosabbá tétele. Már életbe lépett a gyermekpornográfiai anyagok online beszerzését megakadályozó mechanizmus;
  • küzdelem azért, hogy a gyermekek védelme világszerte elsődleges fontosságú kérdéssé váljon;
  • küzdelem a gyermekkereskedelem és a gyermekek szexuális kizsákmányolása ellen. Ehhez járul hozzá többek között az eltűnt gyermekekkel kapcsolatos hívásokat fogadó segélyszolgálat EnglishPDF .

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek