Διαδρομή πλοήγησης

Τα παιδιά πρέπει να νοιάζονται για τα δικαιώματά τους - 08/09/2008

Ζωγραφιές με παιδιά που τραγουδούν, παίζουν ποδόσφαιρο, φορούν κοστούμι

Στο πλαίσιο εκστρατείας ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα του παιδιού, οι νέοι καλούνται να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό αφίσας. Οι νικητές θα κερδίσουν βραβεία και ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες.

Ο φετινός διαγωνισμός θα επικεντρωθεί στο δικαίωμα των παιδιών να προστατεύονται από την κακομεταχείριση και την εγκατάλειψη. Όσοι συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα πρέπει να σχεδιάσουν μια αφίσα που να εκφράζει αυτή την αρχή.

Η Επιτροπή ελπίζει ότι, με αφορμή τον διαγωνισμό, τα παιδιά θα συζητήσουν για τις καταστάσεις στις οποίες μπορούν και οφείλουν να ζητήσουν βοήθεια. Για καλύτερη προσέγγιση του θέματος, θα υπάρξουν δύο ηλικιακές κατηγορίες (10-14 και 15-18) και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να εργαστούν σε ομάδες τεσσάρων τουλάχιστον ατόμων. Για τους ενηλίκους που επιθυμούν να βοηθήσουν σε αυτή τη δραστηριότητα διατίθεται παιδαγωγικό υλικό.

Στο διαγωνισμό, που διοργανώνεται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά, συμμετείχαν πέρυσι 6.000 άτομα (τριπλάσια από το 2006).

Αρχικά, τα έργα θα αξιολογηθούν σε εθνικό επίπεδο και θα απονεμηθούν βραβεία σε εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν σε κάθε χώρα στις 20 Νοεμβρίου, παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού.

Οι νικητές κάθε χώρας θα διαγωνιστούν στη συνέχεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τον Δεκέμβριο οι τρεις καλύτερες ομάδες κάθε ηλικιακής κατηγορίας θα προσκληθούν στις Βρυξέλλες για την τελετή απονομής των βραβείων και για μια ξενάγηση στην πόλη και στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Οι αφίσες που θα διακριθούν στον διαγωνισμό θα παρουσιαστούν στους δικτυακούς τόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στις χώρες των νικητών και μπορεί να χρησιμοποιηθούν και σε μελλοντικές ευρωπαϊκές εκστρατείες για τα δικαιώματα του παιδιού.

Ο διαγωνισμός εντάσσεται σε μια ευρύτερη πρωτοβουλία της Ένωσης η οποία επιδιώκει να διασφαλίσει ότι τα παιδιά ενηλικιώνονται σε ασφαλές περιβάλλον. Με άλλα μέτρα που λαμβάνει, η ΕΕ σκοπεύει:

  • να κάνει ασφαλέστερο το Διαδίκτυο, καθώς έχει τεθεί σε λειτουργία μηχανισμός που εμποδίζει τις ηλεκτρονικές αγορές υλικού παιδικής πορνογραφίας·
  • να δώσει προτεραιότητα στην προστασία του παιδιού σε όλον τον κόσμο·
  • να καταπολεμήσει την εμπορία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών. Αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί και μία ανοικτή τηλεφωνική γραμμή English για τα αγνοούμενα παιδιά.

 

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι