Навигационна пътека

Правата на децата са и тяхна работа - 08/09/2008

Рисунка на деца, които пеят, играят футбол, облечени са в костюм

Младите хора са поканени да участват в конкурс за плакат в рамките на кампания в подкрепа на правата на децата. Различни награди и пътуване до Брюксел очакват победителите.

В центъра на тазгодишния конкурс е идеята, че децата имат право на защита от тормоз и липса на грижи. Това е посланието, което участниците трябва да пресъздадат в плакат.

Комисията се надява, че конкурсът ще накара децата да говорят за ситуациите, в които могат и трябва да потърсят помощ. Ще има две възрастови категории (10-14 г. и 15-18 г.), като участниците трябва да работят в групи от най-малко четирима. Преподавателски комплекти са на разположение на възрастни, желаещи да се включат в подготовката.

Това е третото издание на конкурса, в който през миналата година участваха над 6000 души (три пъти повече в сравнение с 2006 г.).

Предложенията ще бъдат оценявани първо на национално ниво, като наградите ще бъдат раздадени на церемонии във всяка страна на 20 ноември - Международния ден за права на децата.

Националните победители ще участват във втори тур на европейско ниво. През декември трите най-добре представили се отбора от всяка възрастова група ще бъдат поканени в Брюксел за церемония по награждаването и обиколка на града и на европейските институции.

Спечелилите плакати ще бъдат показани на уебсайтовете на ЕС и на представителствата на Комисията в съответните страни. Те могат да бъдат използвани в бъдещи европейски кампании за правата на децата.

Конкурсът е част от по-мащабните усилия на ЕС да гарантира, че децата растат в безопасност. Други мерки целят да:

  • направят интернет по-безопасен. създаден е механизъм за блокиране на интернет покупките на детска порнография;
  • да направят защитата на децата приоритет по цял свят;
  • борба с трафика и сексуалната експлоатация на деца. Това включва и гореща линия English за изчезнали деца.

 

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки