Sökväg

Stärkt upphovsrätt för musiker - 23/07/2008

Musiker på båt

Genom sitt nya förslag vill EU-kommissionen se till att artister får fortsatt ersättning för sina äldsta inspelningar.

Några av Europas populäraste sångare har stått på scen i flera decennier: Cliff Richard, Charles Aznavour, Nana Mouskouri och Julio Iglesias har alla varit i underhållningsbranschen i nästan ett halvsekel. För närvarande gäller upphovsrättsskyddet bara i 50 år. En sångare slutar alltså att få royalty för sina äldsta inspelningar just vid den tidpunkt då pengarna kanske skulle vara mest välkomna.

EU föreslår därför att artister ska få en extrainkomst på mellan 150 och 2 000 euro om året. Det rör sig alltså om ett belopp som inte betyder mycket för de artister som fortfarande drar storpublik, men som kan vara avgörande för exempelvis studiomusiker, dvs. musiker som mot engångsbetalning engageras för en enda inspelning.

När det gäller inspelningar och skivor vill EU därför förlänga skyddets giltighetstid DeutschEnglishfrançais från 50 till 95 år. Förändringen skulle gynna både artister och skivbolag. Båda ska enligt förslaget få ersättning varje gång en skiva spelas på radio eller på offentlig plats, exempelvis i en pub eller ett köpcentrum.

Genom att förlänga skyddet ser man till att artister inte drabbas av inkomstbortfall på äldre dar och att de behandlas på samma sätt som komponister. Om sångarnas skydd förbättras, stannar de förhoppningsvis kvar i Europa i stället för att flytta till länder med bättre upphovsrättsligt skydd.

Enligt förslaget ska skyddet också omfatta musik som skrivs av flera komponister – i praktiken större delen av all musik som produceras. Sådan musik ska enligt förslaget vara skyddad i 70 efter komponisternas död.

Förslaget kompletteras av ett samråd om upphovsrätten i kunskapsekonomin PDFDeutschEnglishfrançais, där man vill undersöka hur man bäst sprider kunskap för att gynna ekonomin i en alltmer digitaliserad värld. Dessutom vill man veta om gällande lagstiftning ser till att ”kunskapsprodukter”, exempelvis forskningsrön, får tillräckligt upphovsrättsligt skydd, och om lagstiftningen uppmuntrar upphovsmän och utgivare att sprida sin kunskap.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar