Navigacijska pot

Podaljšanje avtorskih pravic za glasbenike - 23/07/2008

Bobnar in trobentar na ladji

Z novim predlogom želi Komisija omogočiti glasbenim izvajalcem, da služijo s svojimi posnetki še dolgo potem, ko so jih prvič izdali.

Najbolj uveljavljeni pevci v Evropi nas zabavajo že več desetletij. Cliff Richard, Charles Aznavour, Nana Mouskouri in Julio Iglesias so z nami že skoraj petdeset let.

Trenutno avtorske pravice veljajo 50 let, kar pomeni, da izvajalci prenehajo prejemati avtorske honorarje za svoje prve izvedbe prav takrat, ko jih najbolj potrebujejo.

S podaljšanjem veljavnosti pravic bi dodatno zaslužili od 150 do 2 000 EUR na leto. To ni veliko za največje zvezdnike, vendar pa toliko bolj dragoceno za manj znane izvajalce, ki so za svoje delo prejeli le enkratno plačilo.

Komisija predlaga podaljšanje zaščite avtorskih pravic DeutschEnglishfrançais za glasbene izvajalce in tudi za same posnetke s 50 na 95 let. Spremenjena zakonodaja bi koristila izvajalcem in glasbenim založnikom, saj bi oboji prejeli plačilo za vsako predvajanje zvočnega posnetka na radiu ali javnih krajih, kot so bari in nakupovalna središča.

Zaščitno obdobje 95 let bi zapolnilo izpad dohodka, s katerim se v starosti srečujejo nekateri izvajalci, avtorske pravice glasbenih izvajalcev pa bi se uskladile z avtorskimi pravicami za pisatelje. Zaradi večje dohodkovne varnosti bi pevci ostali v Evropi in se ne bi preselili v države s strožjo zakonodajo o avtorskih pravicah.

Zaščitena bi bila tudi glasba, ki je delo več avtorjev, torej večina glasbenih del. Taka dela bi bila zaščitena z avtorskimi pravicami še 70 let po smrti zadnjega avtorja.

Komisija je začela tudi posvetovanje o avtorskih pravicah v gospodarstvu, ki temelji na znanju, PDFDeutschEnglishfrançais s katerim želi ugotoviti, kako najbolje razširjati znanje in s tem krepiti gospodarstvo v vedno bolj digitalnem svetu. Posvetovanje bo razkrilo, ali sedanji zakoni o avtorskih pravicah ustrezno ščitijo „izdelke znanja“, na primer rezultate znanstvenih raziskav, in ali spodbujajo avtorje in založnike k izmenjavi znanja.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave