Kruimelpad

Auteursrechten musici langer beschermen - 23/07/2008

Trompettist en slagwerker op een schip

Met een nieuw voorstel wil de Commissie ervoor zorgen dat musici ook nog wat verdienen aan oudere opnames, lang nadat die voor het eerst zijn uitgebracht.

Europa's lievelingsartiesten zorgen al decennialang voor entertainment. Cliff Richard, Charles Aznavour, Nana Mouskouri en Julio Iglesias, allemaal staan ze al bijna een halve eeuw op de planken. De huidige wetgeving beschermt hun auteursrechten echter maar 50 jaar, zodat de inkomsten voor hun allereerste opnames stoppen, juist wanneer zij die goed kunnen gebruiken.

Het nieuwe voorstel zou voor uitvoerende artiesten een extra inkomen van 150 tot 2000 euro per jaar kunnen opleveren. Misschien een schijntje voor bovengenoemde publiekstrekkers, maar een wereld van verschil voor tal van sessiemuzikanten, mensen die voor een opname worden ingehuurd en daar maar één keer voor worden betaald.

De Commissie wil opnames van uitvoeringen en platen in plaats van 50 jaar voortaan 95 jaar lang beschermen DeutschEnglishfrançais. Niet alleen de artiest, maar ook de platenmaatschappij is daarbij gebaat. Beiden krijgen immers steeds een vergoeding wanneer een plaat op de radio of openbare plaatsen, zoals in een bar of winkelcentrum, wordt gedraaid.

De termijn van 95 jaar overbrugt de inkomenskloof voor sommige musici op latere leeftijd en geeft hen ongeveer dezelfde bescherming als schrijvers. Bovendien, door zangers meer zekerheid te bieden, houden we ze in Europa. En verhuizen ze niet naar landen waar de auteursrechten strenger geregeld zijn.

Er zou ook een betere bescherming komen voor muziek die is geschreven door meer dan één persoon – in de praktijk de meeste muziek. Het auteursrecht op dergelijke stukken zou pas 70 jaar na het overlijden van de langstlevende auteur verstrijken.

Naast het voorstel komt er een raadpleging over het auteursrecht in de kenniseconomie PDFDeutschEnglishfrançais om na te gaan hoe kennis het best kan worden verspreid, in het belang van de economie in onze steeds meer gedigitaliseerde wereld. Biedt de huidige auteurswetgeving voldoende bescherming voor "kennisproducten", zoals de resultaten van wetenschappelijk onderzoek? En worden auteurs en uitgevers daardoor aangemoedigd om kennis te delen? Deze en andere vragen komen bij de raadpleging aan bod.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links