Navigációs útvonal

Hosszabb szerzői jogi védelmet az előadóművészeknek - 23/07/2008

Dobos és trombitás egy hajón

A Bizottság új javaslatával azt szeretné biztosítani, hogy a zenei előadók jogdíjat kapjanak legkorábbi felvételeik után jóval azok első forgalomba bocsátását követően is.

Európa számos olyan nagyra becsült énekessel büszkélkedhet, aki évtizedek óta dolgozik a közönség szórakoztatásáért. Cliff Richard, Charles Aznavour, Nana Mouskouri és Julio Iglesias például már közel fél évszázada áll a reflektorfényben.

Az előadóművészek számára a jelenleg érvényben lévő szerzői jogi törvények azonban csupán 50 éves védelmi időt biztosítanak, így a korai felvételek után járó jogdíjak akkor járnak le, amikor a művészeknek éppen a legnagyobb szükségük lenne jövedelemre.

A bizottsági javaslat megvalósítása az előadóművészek számára évente 150–2000 eurónyi többletbevételt jelentene. Bár ez az összeg a fentiekhez hasonló, stadionnyi embertömegeket vonzó sztárok esetében elenyészőnek tűnik, óriási segítséget nyújthat azoknak a zenészeknek és énekeseknek, akiket annak idején csak egyetlen felvétel elkészítéséhez, egyszeri honoráriummal alkalmaztak.

A Bizottság szorgalmazza, hogy a rögzített előadásokra vonatkozó védelmi idő DeutschEnglishfrançais, csakúgy mint a zenei hangfelvételek védelme 50 évről 95 évre hosszabbodjon. A felvételek producerei is hasznát látnák a jogszabályváltozásnak, ugyanis az előadóművészekkel együtt őket is jogdíj illetné meg minden egyes alkalommal, amikor a felvételt rádióban sugározzák, vagy bárokban, bevásárlóközpontokban és egyéb nyilvános helyen lejátsszák.

A 95 évre kiterjesztett védelmi idő bevételhez juttatná az időskorukban anyagi gondokkal küszködő művészeket, és a zenei produkciók jogvédelmi szabályait az írókat megillető szerzői jogok rendszeréhez igazítaná. A nagyobb jövedelembiztonságnak köszönhetően énekeseink nem hagynák el Európát azért, hogy olyan országokban telepedjenek le, ahol a szerzők jogait szigorúbb törvények védik.

A Bizottság szorgalmazza továbbá a védelem kiterjesztését a több szerző munkájaként létrejött zenei alkotásokra. A legtöbb zeneszám ebbe a kategóriába sorolható. A javaslat értelmében az ilyen művekre vonatkozó szerzői jog a legkésőbb elhunyt szerző halála után 70 évvel járna le.

A Bizottság a javaslattal együtt egy zöld könyvet is közzétett, mellyel konzultációt indít a szerzői jog és a tudásalapú gazdaság viszonyáról PDFDeutschEnglishfrançais. A nyilvános eszmecsere révén arra keresi a választ, hogy digitalizált világunkban a tudás terjesztésének mely módszerei szolgálják a leghatékonyabban a gazdasági növekedést. A konzultáció végkövetkeztetéseiből kiderül majd, hogy a jelenleg hatályban lévő szerzői jogi előírások elegendő védelmet biztosítanak-e a szellemi termékeknek, köztük a kutatási eredményeknek, és hogy a szerzők és kiadók mennyire motiváltak e tudás megosztásában.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek