Navigointipolku

Muusikoiden tekijänoikeussuojaa laajennetaan - 23/07/2008

Rumpali ja trumpetisti laivan kannella

Esiintyville taiteilijoille halutaan taata taloudellinen hyöty varhaisimmistakin levytyksistä vielä pitkään niiden julkaisemisen jälkeen.

Euroopan suosituimmat laulajat ovat viihdyttäneet kuulijoitaan vuosikymmenten ajan. Sekä Cliff Richard, Charles Aznavour, Nana Mouskouri että Julio Iglesias ovat esiintyneet lähes puoli vuosisataa. Nykyisin tekijänoikeudet ovat kuitenkin voimassa ainoastaan 50 vuotta. Laulajat siis lakkaavat saamasta korvauksia varhaisimmista esityksistään juuri silloin, kun he niitä eniten tarvitsevat. 

Komission uusi ehdotus merkitsisi taiteilijoille 150–2000 euron lisätuloja tallennetta kohti. Vaikka määrät eivät ehkä olekaan merkittäviä kokonaisia stadioneita täyttäville taiteilijoille, niillä olisi suuri vaikutus studiomuusikoiden tuloihin. Heidät on kenties palkattu vain yhteen äänitykseen, josta he ovat saaneet kertakorvauksen.

Tallennettujen esitysten ja itse tallenteiden suojaa DeutschEnglishfrançais ehdotetaan pidennettäväksi 50:stä 95:een vuoteen. Lainmuutoksesta hyötyisivät sekä esiintyjät että tallenteiden tuottajat. Molemmat saisivat korvauksen aina, kun tallennetta soitetaan radiossa tai julkisessa tilassa kuten baarissa tai ostoskeskuksessa.

Esiintyvät taiteilijat saisivat 95 vuoden suoja-ajan ansiosta korvauksia esityksistään, mikä estäisi tulojen romahtamisen vanhempana, ja samalla musiikin tekijänoikeussuoja lähestyisi kirjailijoiden vastaavaa suojaa. Laulajien toimeentuloturvan lisääminen voisi vähentää heidän haluaan muuttaa sellaisiin maihin, joissa tekijänoikeudet on paremmin suojattu.

Suojaa on tarkoitus lisätä myös teoksille, joilla on useampia säveltäjiä. Näiden teosten tekijänoikeudet päättyisivät vasta 70 vuotta viimeisen säveltäjän kuoleman jälkeen.

Komission ehdotukseen liittyy kysely tekijänoikeuksista osaamisyhteiskunnassa PDFDeutschEnglishfrançais. Sen avulla selvitetään, miten tietoa voitaisiin parhaiten jakaa digitalisoituneessa maailmassa. Kyselyssä selvitetään, onko nykyinen tekijänoikeussuoja riittävä "osaamistuotteille", kuten tutkimustuloksille, ja kannustetaanko tekijöitä ja julkaisijoita jakamaan tätä tietoa.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä