Διαδρομή πλοήγησης

Ασφαλή γεράματα για τους μουσικούς - 23/07/2008

Ένας τυμπανιστής και ένας τρομπετίστας παίζουν στο κατάστρωμα πλοίου

Η νέα πρόταση της Επιτροπής αποσκοπεί να εξασφαλίσει ότι οι ερμηνευτές θα εξακολουθούν να έχουν έσοδα από τους παλαιότερους δίσκους τους που άρχισαν να πωλούνται πριν από πολλά χρόνια.

Μεγάλα ονόματα του πενταγράμμου στην Ευρώπη, όπως ο Κλιφ Ρίτσαρντ, ο Σαρλ Αζναβούρ, η Νάνα Μούσχουρη και ο Χούλιο Ιγκλέσιας, των οποίων τα τραγούδια απολαύσαμε επί δεκαετίες ολόκληρες, βρίσκονται στο χώρο του τραγουδιού σχεδόν μισό αιώνα. Όμως, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας παρέχει προστασία για πενήντα μόνο χρόνια, οι τραγουδιστές παύουν να εισπράττουν δικαιώματα εκμετάλλευσης τη στιγμή ακριβώς που έχουν μεγαλύτερες οικονομικές ανάγκες.

Η πρόταση εισηγείται πρόσθετο εισόδημα για τους ερμηνευτές που κυμαίνεται από 150 έως 2000 ευρώ ετησίως. Παρόλο που το ποσό αυτό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο για δημοφιλείς τραγουδιστές όπως οι προαναφερόμενοι, μπορεί να αλλάξει τη ζωή των λεγόμενων μουσικών συνοδείας που προσλαμβάνονται μόνο για μια ηχογράφηση και αμοίβονται με ένα κατ' αποκοπή ποσό.

Η Επιτροπή προτείνει παράταση της διάρκειας προστασίας DeutschEnglishfrançais των ηχογραφηφένων εκτελέσεων και των ίδιων των ηχογραφήσεων από 50 σε 95 χρόνια. Η αλλαγή αυτή της νομοθεσίας θα ωφελήσει όχι μόνο τους εκτελεστές, αλλά και τους παραγωγούς δίσκων. Και οι δύο θα εισπράττουν κάποια αμοιβή κάθε φορά που ένα ηχογραφημένο τραγούδι παίζεται στο ραδιόφωνο ή σε δημόσιο χώρο, όπως τα μπαρ και τα εμπορικά κέντρα.

Η επέκταση της διάρκειας προστασίας σε 95 χρόνια όχι μόνο θα περιορίσει το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ορισμένοι ερμηνευτές μετά από κάποια ηλικία, αλλά και θα εναρμονίσει τη νομοθεσία για τα δικαιώματα δημιουργού στον τομέα της μουσικής με αυτή που ισχύει για τους συγγραφείς. Χάρη στη μεγαλύτερη προστασία του εισοδήματός τους, οι τραγουδιστές θα παραμένουν στην Ευρώπη και δεν θα μετακινούνται σε χώρες με αυστηρότερη νομοθεσία στον συγκεκριμένο τομέα.

Η προστασία θα επεκταθεί επίσης και σε μουσικές συνθέσεις γραμμένες  από περισσότερους του ενός δημιουργούς – όπως συνηθίζεται για τα περισσότερα είδη μουσικής. Τα δικαιώματα δημιουργού θα παύουν να ισχύουν μόνο 70 χρόνια μετά τον θάνατο του τελευταίου επιζώντος δημιουργού.

Η πρόταση συνοδεύεται από διαβούλευση για τα δικαιώματα δημιουργού στην οικονομία της γνώσης PDFDeutschEnglishfrançais, μέσω της οποίας θα αναζητηθούν οι καλύτεροι τρόποι διάδοσης της γνώσης προς όφελος της οικονομίας σε ένα κόσμο που σχεδόν όλα πλέον ψηφιοποιούνται. Η διαβούλευση θα διερευνήσει κατά πόσον παρέχεται επαρκής προστασία στα "προϊόντα γνώσης", όπως είναι τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας, και κατά πόσον παρέχονται επαρκή κίνητρα στους δημιουργούς και στους εκδότες ώστε να μεταβιβάζουν στο κοινό αυτή τη γνώση.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι