Sti

Længere ophavsret for musikere - 23/07/2008

Trommeslager og trompetist på en båd

Nyt forslag fra Kommissionen skal sikre, at musikere får indtægter af deres allerførste indspilninger længe efter udgivelsen.

Nogle af Europas mest populære sangere er dem, der har underholdt os i årtier. Cliff Richard, Charles Aznavour, Nana Mouskouri og Julio Iglesias har alle været med i næsten i et halvt århundrede. I øjeblikket gælder ophavsretten kun i 50 år. Derfor får en sanger ikke længere royalties af sine første indspilninger, når han eller hun måske har allermest brug for pengene.

Forslaget vil give musikerne en ekstraindtægt på mellem 150 og 2 000 euro om året. Det er måske nok kun småpenge for de helt store stjerner, men det kan gøre en enorm forskel for en studiemusiker, som kun blev hyret til en enkelt indspilning og kun fik udbetalt et engangsbeløb.

Kommissionens forslag vil forlænge beskyttelsestiden DeutschEnglishfrançais for musikindspilninger fra 50 til 95 år. Ikke kun musikeren, men også produceren vil nyde godt af lovændringen. De vil begge modtage betaling, hver gang deres musik spilles i radioen eller på offentlige steder som barer og indkøbscentre.

En beskyttelsesperiode på 95 år vil hjælpe de musikere, hvis karriere går i stå, når de bliver ældre. Samtidig kommer ophavsreglerne for musikere til at svare til reglerne for forfattere. Ved at sikre sangere en vis indtægt kan man desuden være med til at holde dem i Europa i stedet for at flytte til lande med strengere regler om ophavsret.

Beskyttelsen vil også blive udvidet for musik, der er skrevet af mere end én person – hvilket i praksis gælder det meste musik. Ophavsretten til den type musik udløber først 70 år efter den sidste overlevende musikforfatters død.

Forslaget ledsages af en høring om ophavsret i vidensøkonomien PDFDeutschEnglishfrançais, der skal belyse, hvordan vi bedst udbreder viden til fordel for økonomien i en stadigt mere digitaliseret verden. Høringen skal bruges til at afgøre, om de nuværende regler om ophavsret i tilstrækkelig grad beskytter vidensprodukter, f.eks. forskningsresultater, og om forfattere og forlag tilskyndes til at dele denne viden.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links