Навигационна пътека

Удължаване на защитата на авторските права на музикантите - 23/07/2008

Барабанист и тромпетист на кораб

Ново предложение на Комисията се стреми да гарантира на изпълнителите финансови постъпления от техните най-ранни записи, дълго време след като са били пуснати в продажба.

Най-ценените певци на Европа са тези, които ни развличат от десетилетия. Клиф Ричард, Шарл Азнавур, Нана Мускури и Хулио Иглесиас – всички те изпълняват песни от почти половин век. Настоящите закони за авторското право осигуряват защита само в продължение на 50 години, така че даден певец спира да получава авторски възнаграждения за най-старите си изпълнения по време, когато е възможно най-много да се нуждае от средства.

Предложението ще осигури на изпълнителите допълнителен приход между 150 и 2000 евро на година. Въпреки че това може да не е много за певци като по-горните, които пълнят цели стадиони, то може да внесе голяма промяна в живота на сесийните музиканти, които се наемат само за един запис и получават само един хонорар.

Предложението на комисията предвижда удължаване на срока на защита DeutschEnglishfrançais на записани изпълнения и на самите записи от 50 на 95 години. Освен изпълнителя продуцентът на записа също ще спечели от промяната в закона. И двамата ще получават хонорар за всяко излъчване на тяхно произведение по радиото или на обществени места, като барове и търговски центрове.

95-годишният период на защита ще затвори празнината в доходите, която някои музиканти изпитват в по-стара възраст, и ще хармонизира законите за авторските права на изпълнителите с тези за правата на писателите. Увеличаването на сигурността на доходите на изпълнителите трябва да спомогне за това да останат в Европа, вместо да се преместват в страни с по-строги закони за авторските права.

Защитата също така ще се разпростре върху музика с повече от един автор, което на практика е по-голямата част от музиката. Авторските права за подобни произведения ще изтичат 70 години след смъртта на последния жив автор.

Предложението е придружено от допитване за авторските права в икономика на знанието PDFfrançaisDeutschEnglish, опитващо се да разбере как най-добре да се разпространяват полезни за икономиката знания в един все по-дигитален свят. Допитването ще установи дали настоящите закони за авторските права предлагат достатъчна защита на „продуктите на знанието“, като например резултатите от научни изследвания, и дали авторите и издателите имат стимул да споделят това знание.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки