Sökväg

Europeisk film gör starkt intryck i Cannes - 19/05/2008

Frankrikes kulturminister Christine Albanel, EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och EU:s medikommissionär Viviane Reding

Filmfestivalen i Cannes 2008 visar att EU-finansierade filmer röner allt större framgång runtom i världen.

Fjorton filmer som gemensamt har finansierats av EU:s Mediaprogram Englishfrançais har valts ut för att visas vid den sextioförsta upplagan av den internationella filmfestivalen i Cannes. EU:s Mediaprogram finansierar europeiska projekt på det audiovisuella området och främjar EU:s kulturella mångfald med hjälp av filmen.

EU-finansierade produktioner visas ofta på filmfestivaler och har under årens lopp setts av miljontals människor.

Ändå står de europeiska filmmakarna inför stora problem både internationellt och på hemmaplan. I samband med den sjätte upplagan av ”Europadagen Englishfrançais” i Cannes den 19 maj samlas företrädare för EU och EU-ländernas filmansvariga ministrar och filmproducenter för att diskutera hur man ska kunna stimulera till större internationellt samarbete på det audiovisuella området.

Målet är att vidga spridningen av innehåll till andra delar av världen och bedriva ett närmare samarbete med filmindustrier utanför EU. Ett sådant internationellt partnerskap skulle ge ytterligare stöd till produktion och distribution av europeisk film.

Bland de filmer som visades vid vid förra årets Cannes-festival fanns elva filmer som hade finansierats inom ramen för EU:s Mediaprogram. En rad EU-finansierade filmer – bl.a. Falskmyntarna och La vie en rose – belönades vid Oscarsgalan tidigare i år.

De 14 EU-finansierade filmerna vid årets Cannes-festival är följande: Gomorra, Delta, La frontière de l’Aube, Le silence de Lorna, The Palermo Shooting, Sangue pazzo, Entre les murs, Tulpan, Eldorado, Elève libre, Salamandra, Les bureaux de Dieu, Better things och Home.

Cannesfestivalens officiella webbplats Englishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar