Navigacijska pot

Blišč evropskega filma v Cannesu - 19/05/2008

Francoska ministrica za kulturo Christine Albanel, predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso in komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding

Filmi, ki jih je financirala EU, znova močno zastopani na filmskem festivalu v Cannesu.

V izboru 61. mednarodnega filmskega festivala v Cannesu je štirinajst filmov, ki jih je finančno podprl evropski program Media Englishfrançais. Ta program financira evropske avdiovizualne projekte, ki spodbujajo kulturno različnost celine na področju filma.

Filmske produkcije, ki jih je financirala EU, se pogosto predstavljajo na filmskih festivalih in v nekaj letih jih je videlo na milijone ljudi.

Evropski filmski delavci se srečujejo z velikimi izzivi na mednarodnem prizorišču in doma. 19. maja bodo med šestim „evropskim dnevom Englishfrançais“ v Cannesu predstavniki EU ter evropski ministri za film in producenti razpravljali o tem, kako spodbuditi mednarodno sodelovanje na področju avdiovizualne industrije.

Cilj je namreč povečati distribucijo evropskih avdiovizualnih vsebin po vsem svetu in tesneje sodelovati s filmsko industrijo zunaj EU. Taka mednarodna partnerstva naj bi še bolj okrepila proizvodnjo in distribucijo evropskih filmov.

V lanskoletni izbor za filmski festival v Cannesu je bilo uvrščenih enajst filmov iz programa EU Media. Letos pa je bilo že nekaj filmov, ki jih je podprla EU, na primer Ponarejevalci in Življenje v rožnatem, nagrajenih z oskarjem.

V letošnjem izboru filmskega festivala je 14 filmov, ki jih je podprla EU: Gomorra, Delta, La frontière de l’Aube, Le silence de Lorna, The Palermo Shooting, Sangue pazzo, Entre les murs, Tulpan, Eldorado, Elève libre, Salamandra, Les bureaux de Dieu, Better things in Home.

Spletna stran filmskega festivala v Cannesu Englishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave