Navigációs útvonal

Erős európai mezőny a cannes-i filmfesztiválon - 19/05/2008

Christine Albanel francia kulturális miniszter, José Manuel Barroso a Bizottság elnöke és Viviane Reding médiaügyi biztos Cannes-ban

A 2008. évi cannes-i filmfesztivál az Európai Unió által támogatott filmek növekvő népszerűségéről tanúskodik.

A 61. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál programján tizennégy olyan alkotás szerepel, amely az EU MEDIA programjának Englishfrançais segítségével jött létre. A MEDIA program keretében az Unió a kontinens kulturális sokszínűségét hangsúlyozó európai audiovizuális projekteket támogat.

Az Unió által finanszírozott művek már korábban is számos fesztivál programján szerepeltek, és az évek során nézők milliói látták őket.

A siker ellenére az európai filmesek komoly kihívásokkal néznek szembe, nemcsak a nagyvilágban, hanem Európában is. Május 19‑én, a hatodszor megrendezésre kerülő cannes‑i Európa-napon Englishfrançais az EU képviselői európai kulturális miniszterekkel és producerekkel tárgyalnak arról, hogyan lehet még inkább elősegíteni a nemzetközi együttműködést az audiovizuális iparágban.

A cél az, hogy az európai alkotások a világ más részeibe is eljussanak, és az európai filmes szakemberek szorosabban együttműködjenek más kontinensen dolgozó kollégáikkal. A nemzetközi partnerségek kialakítása tovább ösztönözné az európai filmek gyártását és forgalmazását.

A cannes-i fesztivál tavalyi programján 11 olyan alkotás szerepelt, amely a MEDIA program segítségével készült, az idei Oscar-gálán pedig több uniós támogatást élvező film, így a Pénzhamisítók és a Piaf is elismerésben részesült.

A most zajló cannes-i fesztiválon bemutatott filmek közül az alábbi alkotások finanszírozásában vett részt az EU: Gomorra, Delta, La frontière de l’Aube, Le silence de Lorna, The Palermo Shooting, Sangue pazzo, Entre les murs, Tulpan, Eldorado, Elève libre, Salamandra, Les bureaux de Dieu, Better things, Home.

A cannes-i filmfesztivál honlapja Englishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek