Навигационна пътека

Силна изява на европейското кино в Кан - 19/05/2008

Френският министър на културата Кристин Албанел, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и комисарят по информационно общество и медии Вивиан Рединг

Тазгодишното издание на филмовия фестивал в Кан показва постоянно нарастващия успех по света на финансираните от ЕС филми.

Четиринайсет филма, финансирани съвместно от медийната програма на ЕС Englishfrançais, бяха избрани за прожектиране на 61-ия международен филмов фестивал в Кан. Медийната програма на ЕС финансира европейски аудиовизуални проекти, насърчавайки културното многообразие на континента чрез филми.

Финансирани от ЕС продукции не са нещо ново за филмовите фестивали и през годините са били гледани от милиони хора.

Въпреки това европейските филмопроизводители са изправени пред сериозни предизвикателства – както в международен, така и във вътрешен план. На 19 май по време на шестия европейски ден Englishfrançais в Кан представителите на ЕС ще обсъдят с министри и продуценти как да се стимулира по-голямо международно сътрудничество в аудиовизуалната индустрия.

Целта е да се засили разпространението на филми в други части на света и да се работи по-тясно с филмовите индустрии извън ЕС. Подобни международни партньорства ще подкрепят още повече производството и разпространението на европейски филми.

Миналогодишната селекция за фестивала в Кан включваше 11 филма, финансирани от медийната програма на ЕС. А по-рано през тази година няколко подкрепени от ЕС филма – като „Фалшификаторите“ и „Живот в розово“ – бяха отличени на церемонията по връчване на наградите „Оскар“.

14-те филма, финансирани от ЕС в Кан през 2008 г., са: Gomorra, Delta, La frontière de l’Aube, Le silence de Lorna, The Palermo Shooting, Sangue pazzo, Entre les murs, Tulpan, Eldorado, Elève libre, Salamandra, Les bureaux de Dieu, Better things and Home.

Уебсайт на филмовия фестивал в Кан Englishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки