Sökväg

Dina kvalifikationer gäller i hela EU - 23/04/2008

Student med examensbevis

Från Dublin till Helsingfors kommer din examen, ditt examensbevis eller ditt avgångsbetyg från gymnasiet att bli omedelbart jämförbart tack vare ett nytt system.

Den europeiska referensramen för kvalifikationer ska göra det lättare att jämföra kvalifikationer mellan EU-ländernas olika utbildningssystem. Det innebär att ett examensbevis från ett land får en motsvarighet i övriga länder. Kontentan? Det hjälper människor att flytta för att få ett jobb och stimulerar till livslångt lärande DeutschEnglishfrançais.

”EU-medborgarna stöter ofta på hinder när de vill flytta till ett annat land för att studera eller arbeta”, sa utbildnings DeutschEnglishespañolfrançaisitalianokommissionär Ján Figel’ i en kommentar till det nya systemet.

Den europeiska referensramen för kvalifikationer är inriktad på människors kunskaper och hur de kan använda dem. Den omfattar vuxenutbildning, yrkesutbildning och högskoleutbildning. Flera EU-länder har redan känt sig manade att utarbeta nationella referensramar.

EU-länderna uppmuntras nu att använda den europeiska referensramen för kvalifikationer som mall och utarbeta egna varianter fram till 2010. Målet är att alla nya examensbevis som utfärdas av utbildningsinrättningar över gymnasienivå i EU från och med 2012 bör innehålla en hänvisning till någon av kvalifikationsnivåerna i det nya systemet.

Läs mer om den europeiska referensramen för kvalifikationer English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar