Navigációs útvonal

Képesítési keretrendszer a munkavállalói mobilitásért - 23/04/2008

Friss diplomás oklevelével

Az Unió új referenciarendszere segítségével EU-szerte azonnal azonosíthatóvá válik majd, milyen képesítési szintet jelentenek a különböző tagállamokban kiadott közép- és felsőfokú oklevelek.

Az európai képesítési keretrendszer révén a jövőben könnyebben össze lehet majd hasonlítani a különböző európai oktatási rendszerekben szerzett képesítéseket. Ez azt jelenti, hogy az egyes tagállamokban kibocsátott okleveleket meg lehet majd feleltetni a többi tagállamban kiadott egyenértékű képesítésekkel. Az intézkedés a külföldi munkavállalást és az egész életen át tartó tanulást DeutschEnglishfrançais hivatott megkönnyíteni.

Ján Figeľ képzésért és oktatásért DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano felelős biztos üdvözölte az új intézkedést. A politikus rámutatott: „Azok az európaiak, akik tanulás vagy munkavállalás céljával egyik országból a másikba kívánnak költözni, túl gyakran ütköznek akadályokba.”

A képesítési keretrendszer, amely a már megszerzett tudásra és  képességekre összpontosít, a felnőttoktatásra, a szakképzésre és a felsőoktatásra terjed ki. A referenciarendszer számos tagországot arra ösztönzött, hogy létrehozzák saját nemzeti képesítési keretrendszerüket.

Az EU célja, hogy a tagállamok nemzeti képesítési rendszereiket 2010-re kapcsolják az európai keretrendszerhez. A tervek szerint 2012-től minden európai felsőoktatási intézmény olyan okleveleket bocsát majd ki, amelyek feltüntetik, hogy az adott végzettség az európai képesítési keretrendszer mely referenciaszintjének felel meg.

Bővebben az európai képesítési keretrendszerről English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek