Навигационна пътека

Квалификациите ви се признават навсякъде в ЕС - 23/04/2008

Дипломиран студент

От Дъблин до Хелзинки – вашите дипломи ще бъдат признавани веднага благодарение на нова система.

Европейската квалификационна рамка (ЕКР) ще улесни сравняването на квалификации между различните образователни системи в ЕС – получена в една страна диплома ще има еквивалент в другите. Резултатът? Ще се помогне на хората да се преместват, за да работят и ще се стимулира ученето през целия живот DeutschEnglishfrançais.

„Хората в Европа често имат проблеми, когато се опитват да се преместят от една в друга страна, за да учат или работят“, заяви комисарят по обучение и образование DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano Ян Фигел, приветствайки новата мярка.

ЕКР е съсредоточена върху това, което хората знаят и могат да правят с познанията си, и се отнася до обучението на възрастни, професионалното и висшето образование. Тя вече подтикна много страни от ЕС да разработят национални квалификационни рамки.

Страните от Съюза са насърчавани да включат своите национални квалификационни системи в ЕКР до 2010 г. Целта – до 2012 г. всички нови квалификации, издадени от образователни заведения след средното образование в ЕС да включват препратка към едно от квалификационните нива в ЕКР.

Още за Европейската квалификационна рамка English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки