Navigacijska pot

Da bodo igre res le zabava - 22/04/2008

Oznake, ki opozarjajo na nasilje, kletvice, seks, droge, diskriminatorne vsebine, igre na srečo in prizore, ki vzbujajo strah

Zaradi vedno večje zaskrbljenosti javnosti glede morebitne povezave med nasiljem v videoigrah in v resničnosti, je Evropska komisija pozvala sektor videoiger k uvedbi učinkovitega sistema klasifikacij.

Res obstaja povezava med nazornimi videoigrami in nasiljem na šoli, kakršen je bil napad na Finskem novembra 2007? Nekatere države so v to prepričane in so zato prepovedale ali omejile prodajo videoiger, kot je „Manhunt 2“. Kaj pa porast nasilja na ulicah in vedno pogostejši napadi z nožem? Nekateri zatrjujejo, da ni dokazov za povezavo, toda večina evropskih prebivalcev je drugačnega mnenja. Nekaj je vsekakor gotovo: starši morajo vedeti, kakšne igre igrajo njihovi otroci.

Evropska komisija si je zadala, da v prihodnjih dveh letih uvede kodeks ravnanja za prodajalce videoiger in pregleden klasifikacijski sistem, ki bo enoten v vsej Evropi.

V letošnjem letu naj bi prihodki iz prodaje v panogi videoiger znašali približno 7,3 milijarde EUR. Evropska komisarka za medije Viviane Reding je pozdravila dosežke te panoge, vendar je hkrati opomnila, da to „industriji nalaga večjo odgovornost“. Vseevropski sistem informacij o igrah PEGI je označila za dober prvi korak na tem področju.

Sistem PEGI zaenkrat uporablja 20 držav, vendar pa naj bi se v prihodnosti razširil v vse države članice EU. Komisija želi jasno sporočiti, da morajo industrija in nacionalni organi poskrbeti, da se bodo lahko vsi starši odločali v dobro svojih otrok, je poudarila Meglena Kuneva, komisarka za varstvo potrošnikov.

Kaj je torej treba storiti?

  • Industrija videoiger mora izboljšati sistema PEGI in Spletni PEGI ter ju bolje oglaševati;
  • države članice morajo sistem PEGI vključiti v svoje klasifikacijske sisteme in povečati njegovo prepoznavnost v javnosti;
  • treba je poiskati inovativne rešitve za preverjanje starosti kupcev iger;
  • sprejeti je treba vseevropski kodeks ravnanja na področju prodaje iger mladoletnikom.

Ukrepati moramo hitro, saj je vedno več iger mogoče kupiti na internetu in z mobilnim telefonom: do leta 2010 bo delež takšnih nakupov narasel kar na 33 %. Prihodki evropskega sektorja videoiger že zdaj ustrezajo polovici prihodkov celotnega evropskega glasbenega trga in presegajo prihodke od prodaje vstopnic v kinodvoranah.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave