Cale de navigare

Să ne asigurăm că este vorba DOAR de distracţie şi jocuri - 22/04/2008

Simboluri vizuale utilizate pentru violenţă, limbaj agresiv, imagini dure, sex, droguri, conţinut discriminatoriu şi jocuri de noroc

În condiţiile în care publicul este din ce în ce mai îngrijorat de posibila legătură dintre jocurile video cu conţinut violent şi comportamentul agresiv, UE invită industria jocurilor video să implementeze un sistem de clasificare eficient.

Să fie, oare, o legătură între jocurile video grafice unde totul este permis şi incidente precum atacurile armate survenite la o şcoală din Finlanda, în noiembrie 2007? Unele ţări au răspuns „da”, motiv pentru care au interzis sau au blocat comercializarea unor jocuri video precum „Manhunt 2”. Ce putem spune despre generalizarea violenţei pe străzi şi despre ceea ce pare a fi un val de atacuri cu arme albe? În timp ce unii susţin că nu s-a stabilit existenţa unei legături între violenţă şi jocurile video, europenii nu sunt atât de convinşi. Un lucru este sigur – părinţii trebuie să ştie cu ce jocuri se distrează copiii lor.

UE doreşte ca în următorii doi ani să fie introdus un cod de conduită privind vânzarea de jocuri video către minori, precum şi un sistem de clasificare eficient la nivel european.

Se preconizează că anul acesta, vânzările de jocuri video vor totaliza, în Europa, aproximativ 7,3 miliarde de euro. Viviane Reding, comisar european pentru societate informaţională şi mass-media, se declară în favoarea creşterii vânzărilor, dar consideră că acest lucru implică „o mai mare responsabilitate din partea sectorului industrial”. Ea a mai afirmat că sistemul actual de informaţii despre jocuri la nivel paneuropean (PEGI) reprezintă un prim pas important în acest sens.

PEGI este utilizat de douăzeci de ţări, dar se intenţionează aplicarea sa în toate statele membre. „Mesajul nostru este clar – industria şi autorităţile naţionale trebuie să facă mai multe eforturi pentru a le garanta părinţilor că sunt în măsură să ia deciziile corecte pentru ei şi copiii lor”, a adăugat Meglena Kuneva, comisarul european pentru protecţia consumatorilor.

Ce este de făcut?

  • Industria jocurilor video trebuie să îmbunătăţească şi să promoveze mai mult sistemele PEGI şi PEGI online
  • Statele membre trebuie să includă PEGI în propriile lor sisteme de clasificare şi să îl aducă la cunoştinţa publicului
  • Trebuie găsite noi modalităţi de verificare a vârstei cumpărătorilor
  • Trebuie introdus un cod de conduită paneuropean care să reglementeze vânzarea de jocuri video către minori

Aceste măsuri trebuie luate rapid: jocurile video pot fi achiziţionate, din ce în ce mai frecvent, prin intermediul internetului şi al telefoanelor mobile – până în 2010, 33% din vânzări vor avea loc astfel. Industria jocurilor video generează, deja, încasări echivalente cu jumătate din cele obţinute de piaţa europeană a produselor muzicale, depăşindu-le pe cele înregistrate de sectorul cinematografic.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile