Kruimelpad

Games moeten een spel blijven - 22/04/2008

Symbolen voor geweld, grof taalgebruik, angst, seks, drugs, discriminatie en gokken

Er is bezorgdheid over een mogelijk verband tussen gewelddadige games en agressief gedrag. Daarom vraagt de EU de producenten een duidelijk ratingsysteem in te voeren.

Is er een verband tussen gewelddadige videogames en tragedies als de schietpartij op een Finse school in november 2007?  Sommige landen denken van wel en hebben games zoals "Manhunt 2" verboden.  En hoe zit het met het toenemende zinloze geweld en de golf van diefstallen met geweld? Sommigen zijn van mening dat er geen verband is, maar de Europeanen zijn daar niet zo zeker van. Eén ding is duidelijk: ouders moeten weten wat voor games hun kinderen spelen.

De EU wil binnen de twee jaar een gedragscode voor de verkoop van videogames aan kinderen en een glashelder ratingsysteem voor heel Europa.

De omzet van de gamesindustrie in de EU zal dit jaar ongeveer 7,3 miljard euro bedragen. Viviane Reding, EU-commissaris voor media, verheugt zich over dit succes, maar vindt ook dat dit "een grotere verantwoordelijkheid voor de producenten" met zich brengt. Het bestaande PEGI-systeem (pan-European game information) vindt ze al een stap in de goede richting.

Twintig landen gebruiken PEGI, maar het is de bedoeling dat alle EU-landen hetzelfde systeem krijgen. Meglena Kuneva, EU-commissaris voor consumentenzaken, wijst erop dat producenten en nationale overheden meer moeten doen om ouders in staat te stellen de juiste beslissingen te nemen voor zichzelf en hun kinderen.

Wat moet er gebeuren?

  • De producenten moeten PEGI en PEGI-online verbeteren en meer promoten.
  • Alle EU-landen moeten de PEGI-rating integreren in hun eigen ratingsysteem en ervoor zorgen dat iedereen het begrijpt.
  • Er moeten nieuwe methoden worden gevonden om de leeftijd van klanten te controleren.
  • Er moet een Europese gedragscode komen voor de verkoop van games aan kinderen.

Dit alles moet snel gaan: games zijn steeds vaker beschikbaar via internet en mobiele telefoons. Tegen 2010 zal één derde van de verkoop op die manier gebeuren. De omzet van de gamesindustrie is in Europa al half zo groot als die van de hele muziekmarkt en groter dan de totale inkomsten uit de verkoop van bioscooptickets.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links