Navigációs útvonal

Videojátékok: ártalmatlan szórakozás? - 22/04/2008

Erőszakot, káromkodást, ijesztő képeket, szexet, kábítószereket, diszkriminatív tartalmat és szerencsejátékot jelző szimbólumok.

Egyre többen gondolják úgy, hogy összefüggés van az erőszakos videojátékok és az agresszív viselkedés között. Az EU hatékony videojáték-osztályozási rendszer bevezetését kéri a gyártóktól.

Van-e összefüggés az erőszakot képileg ábrázoló, „vérre menő” videojátékok és a 2007 novemberében történt finn iskolai lövöldözéshez hasonló esetek között? Egyes országok szerint igen, ezért be is tiltottak bizonyos játékokat (például a „Manhunt 2” elnevezésűt). Mivel magyarázható az egyre gyakoribb utcai erőszak, a késelések sorozata? Bár egyesek azzal érvelnek, hogy nem sikerült kimutatni, hogy az agresszív videojátékoknak köze lenne az erőszakhullámhoz, az európaiaknak fenntartásaik vannak ezzel kapcsolatban. Abban mindenki egyetért, hogy a szülőknek tudniuk kell, milyen játékokkal játszanak gyermekeik.

Az EU magatartási kódexet szeretne két éven belül bevezetni a gyermekeknek szánt videojátékok értékesítésének szabályozására. A tervek szerint ezzel együtt egy átlátható, hatékony osztályozási rendszer is életbe lép, amely Európa teljes területére ki fog terjedni.

A videojáték-ipar az idén várhatóan 7,3 milliárd euró bevételt könyvelhet el az Unióban. Az Európai Unió médiaügyi biztosa, Viviane Reding örül az ágazat sikerének, de felelős hozzáállást vár el a gyártóktól. A biztos beszámolt a már működő páneurópai játékinformációs rendszerről, a PEGI-ről, amely az első jelentős lépés ezen a területen.

Ezt a rendszert jelenleg húsz ország használja, de a cél az, hogy alkalmazására minden tagállamban sor kerüljön. „Világos az üzenetünk: az iparnak és a tagállami hatóságoknak még többet kell tenniük annak biztosítására, hogy minden szülő olyan döntést hozhasson, amely neki és gyermekének a legjobban megfelel” – tette hozzá Meglena Kuneva fogyasztóvédelmi biztos.

Mik a teendők?

  • Az iparnak tökéletesítenie és népszerűsítenie kell a PEGI és a PEGI online rendszert.
  • A tagországoknak be kell építeniük a PEGI-t saját osztályozási rendszerükbe, és biztosítaniuk kell, hogy az emberek tudomást szerezzenek róla.
  • Új megoldásokat kell találni a vásárlók életkorának ellenőrzésére.
  • Európai szintű magatartási kódexet kell bevezetni a gyermekeknek szánt játékok értékesítésének szabályozására.

Ezeket a lépéseket mihamarabb meg kell tenni, mivel egyre nagyobb terepet kap a játékok internetes és mobiltelefonos értékesítése. Ez a terjesztési mód 2010-ben az eladások 33 százalékát fogja kitenni. A videojátékok ágazata máris elérte az európai zenepiac forgalmának felét, és több bevételt eredményez, mint Európa filmszínházai együttvéve.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek