Navigointipolku

Videopelit tiukempaan valvontaan - 22/04/2008

Varoitussymboleja: peli sisältää väkivaltaa, kiroilua, pelottavaa kuvamateriaalia, seksiä, huumeiden käyttöä, syrjiviä asenteita tai uhkapeliä

EU haluaa tehostaa videopelien luokitusjärjestelmää, sillä pelko väkivaltapelien vaikutuksista nuoriin kasvaa.

Marraskuisen Jokelan ampumatapauksen kaltaiset nuorten silmittömät väkivallanteot ovat lisänneet epäilyjä, että väkivaltaiset video- ja tietokonepelit lisäävät nuorten aggressiivisuutta. Myös pelien yhteydestä katuväkivallan ja puukotusten lisääntymiseen keskustellaan. Toisten mielestä vaikutuksia ei ole näytetty toteen, mutta osa kansalaisista on eri mieltä.

Useissa maissa viranomaiset ovat jo kieltäneet joitakin videopelejä tai estäneet niiden jakelun (esim. Manhunt 2). Vanhempien on joka tapauksessa syytä seurata, millaisia pelejä heidän lapsensa pelaavat.

EU haluaa seuraavien kahden vuoden kuluessa koko EU:hun yhteiset käytännesäännöt, joilla voidaan säännellä videopelien myyntiä alaikäisille. Tavoitteena on myös ottaa käyttöön tehokas ja selkeä pelien luokitusjärjestelmä.

Videopelialan liikevaihdon odotetaan kasvavan EU:ssa 7,3 miljardiin euroon vuonna 2008. EU:n tietoyhteiskunta- ja viestintäkomissaari Viviane Reding pitää kehitystä myönteisenä, mutta toteaa sen samalla lisäävän pelialan vastuuta. Hänen mukaansa nykyinen PEGI-luokitusjärjestelmä on hyvä ensiaskel oikeaan suuntaan.

Tätä nykyä PEGI-järjestelmää sovelletaan 20 maassa, mutta tavoitteena on ottaa se käyttöön kaikissa EU-maissa. ”Peliteollisuuden ja kansallisten viranomaisten on varmistettava entistä paremmin, että vanhemmilla on mahdollisuudet tehdä hyviksi katsomiaan ratkaisuja lastensa parhaaksi”, vaatii kuluttaja-asioista vastaava EU-komissaari Meglena Kuneva.

Komissio suosittelee alalle seuraavia toimia:

  • Pelivalmistajat parantavat PEGI- ja PEGI Online -järjestelmiä ja tiedottavat niistä tehokkaammin.
  • EU-maat ottavat PEGI-järjestelmän vaatimukset huomioon omissa luokitusjärjestelmissään ja tekevät järjestelmää tunnetuksi.
  • Kehitetään uusia keinoja varmistaa pelin ostajan ikä.
  • Otetaan koko EU:ssa käyttöön käytännesäännöt, jotka ohjaavat ikäsuositusten noudattamista myynnissä.

Toimiin on ryhdyttävä kiireesti, sillä pelien myynti internetin ja kännyköiden välityksellä kasvaa voimakkaasti. Vuonna 2010 näiden kanavien osuuden alan myynnistä arvioidaan olevan 33 prosenttia. Euroopan videopelialan arvo on jo nyt puolet koko Euroopan musiikkimarkkinoiden arvosta ja ylittää elokuva-alan lipputulot.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä