Sökväg

Kompetensribban höjs - 27/02/2008

Äldre man omskolas inom IT

Arbetsmarknaden expanderar och kräver högre kompetens av arbetstagarna, enligt rapport från EU.

Ekonomin i EU väntas skapa ca 13 miljoner nya jobb under de närmaste åtta åren – de flesta kunskapsbaserade – och efterfrågan på bättre utbildade arbetstagare fortsätter att öka.

Det är kärnan i den första prognos över kompetensen i EU som offentliggjorts av Europeiskt centrum för utveckling av yrkesutbildning EnglishEnglish. Centrumet ville ta reda på vilken kompetens och vilka kvalifikationer arbetstagarna i EU behöver för att ha en chans på arbetsmarknaden.

Undersökningen bekräftar att ekonomin i EU-länderna gradvis har rört sig från jordbruk och tillverkningsindustri mot kunskapsintensiva sektorer. År 2015 kommer ca 30 % av jobben att kräva vad som i undersökningen kallas ”höga kvalifikationer” – i stort sett högskoleexamen. Till och med många enklare jobb kommer att kräva mer än grundläggande kompetens. Redan idag har 80 miljoner arbetstagare jobb som högkvalificerade tjänstemän – dvs. omkring 38 % av en arbetsstyrka på 210 miljoner man i EU.

De anställda kommer att behöva fortlöpande utbildning för att hänga med. Strategier för livslångt lärande DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano får avgörande betydelse. Kommissionären med ansvar för utbildning DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano, Ján Figel, uttryckte sig så här: ”Världsekonomin förändras ständigt, och förändras gör även den kompetens som folk kommer att behöva.”

Denna undersökning ger en tydligare bild av var kompetensbristen sannolikt kommer att visa sig i framtiden. Den ger information som skulle kunna hjälpa såväl unga som gamla att inse sina egna behov av utbildning DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano och förkovran – för att skapa sig framgångsika karriärer i framtiden.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar