Navigacijska pot

Nova delovna mesta bodo zahtevala več kvalifikacij - 27/02/2008

Starejši gospod na računalniškem tečaju

Rastoči trg dela zahteva bolj usposobljene delavce, je zapisano v poročilu agencije EU.

V naslednjih osmih letih naj bi v evropskem gospodarstvu nastalo približno 13 milijonov novih delovnih mest – večina od njih bo temeljila na znanju, zato bo potreba po bolj usposobljenih delavcih vedno bolj pereča.

To je v svoji prvi napovedi o usposobljenosti delovne sile objavil Evropski center za razvoj poklicnega usposabljanja English. S poročilom želi center opredeliti, katera znanja in kvalifikacije potrebujejo evropski delavci, da bi ohranili svojo konkurenčnost.

Raziskava potrjuje ugotovitev, da se evropska gospodarstva preusmerjajo s kmetijstva in proizvodnje na področja, ki temeljijo na znanju. Leta 2015 naj bi delavci za približno 30 % delovnih mest potrebovali visoko kvalifikacijo, na primer diplomo. Celo za bolj osnovna delovna mesta naj bi se zahtevalo več kot le osnovno izobrazbo. Že zdaj je približno 80 milijonov delavcev visoko usposobljenih in ne opravljajo fizičnih del, kar predstavlja približno 38 % evropske delovne sile (skupaj 210 milijonov delavcev).

Zaposleni se bodo morali nenehno usposabljati ob delu in tako ostati v koraku z novostmi. Strategije vseživljenjskega učenja DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano bodo zato zelo pomembne. Evropski komisar za izobraževanje DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano Ján Figel' je dejal: „Svetovno gospodarstvo se nenehno spreminja in z njim znanje, ki ga potrebujejo posamezniki.“

Poročilo tudi pokaže, kje naj bi se v prihodnosti pojavilo pomanjkanje znanja. Vsebuje tudi informacije, ki lahko mladim in starim pomagajo določiti svoje potrebe za usposabljanje DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano in učenje ter tako začrtati uspešno poklicno pot.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave