Cale de navigare

Cresc standardele pentru competenţele profesionale - 27/02/2008

Persoană în vârstă la un curs de informatică

Pentru extinderea pieţei locurilor de muncă este nevoie de  forţă de muncă mai calificată, concluzionează un raport al UE.

În condiţiile în care se preconizează că economia europeană va crea încă aproximativ 13 milioane de locuri de muncă în următorii 8 ani - majoritatea dintre ele bazate pe cunoaştere – se va simţi din ce în ce mai mult nevoia de o forţă de muncă mai calificată.

Aceasta este principala concluzie a previziunilor europene privind nevoia de competenţe profesionale, publicate pentru prima dată de Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale English. Centrul a dorit să identifice care sunt competenţele şi calificările de care vor avea nevoie lucrătorii europeni pentru a rămâne competitivi.

Studiul confirmă faptul că economiile ţărilor europene se îndepărtează tot mai mult de agricultură şi producţia industrială şi se orientează către sectoarele bazate pe cunoaştere. Se estimează că până în 2015, circa 30% din locurile de muncă vor necesita calificări aşa-zise „superioare”, ca de exemplu o diplomă de licenţă. Cerinţele vor creşte chiar şi pentru locurile de muncă care, în mod normal, necesită forţă de muncă cu un grad scăzut de calificare. Încă de pe acum, circa 80 de milioane de lucrători ocupă locuri de muncă care cer calificare superioară şi nu necesită muncă manuală – ceea ce reprezintă aproximativ 38% din populaţia activă a Europei, care numără 210 milioane de persoane.

Angajaţii vor trebui să urmeze constant cursuri de formare pentru a rămâne la zi - strategiile de învăţare de-a lungul vieţii DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano vor avea un rol esenţial. „Economia mondială este în continuă schimbare, la fel ca şi competenţele profesionale necesare pe piaţa muncii”, explică Ján Figel’, comisarul european pentru educaţie DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano.

Studiul formulează o idee mai precisă cu privire la competenţele de care am putea duce lipsă în viitor. De asemenea, oferă informaţii ce ar putea fi de folos atât tinerilor, cât şi persoanelor în vârstă, în încercarea de a-şi identifica propriile necesităţi de formare DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano şi educaţie pentru a se bucura de o carieră reuşită pe viitor.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile