Navigációs útvonal

Magasabbra a lécet! - 27/02/2008

Számítástechnikai átképzésben részesülő idősebb férfi

Az európai munkaerőpiac bővülésével növekszik a szakképzett munkavállalók iránti igény – mutat rá az Európai Unió által most közzétett jelentés.

A gazdaság növekedésének köszönhetően a következő nyolc év folyamán várhatóan mintegy 13 millió – többségében tudásalapú – új munkahely jön létre Európában. Ennek megfelelően tovább növekszik a jól képzett munkavállalók iránti igény is.

Ez a legfőbb megállapítása annak az előrejelzésnek, mely első ízben ad áttekintést az európai munkaerőpiac képzési szükségleteinek várható alakulásáról. A jelentést az Európai Szakképzés-fejlesztési Központ English (Cedefop) tette közzé. A központ azt kívánta felmérni, milyen készségekkel és képesítéssel kell az európai munkavállalóknak rendelkezniük, ha a jövőben is sikeresen meg akarják állni helyüket a munkaerőpiacon.

A dokumentum rámutat arra, hogy napjainkban az európai gazdaságok szerkezetátalakuláson mennek keresztül: a mezőgazdaság és a feldolgozóipar helyett egyre inkább a tudásalapú ágazatok kerülnek előtérbe. 2015-re várhatóan az állások 30%-ánál jelent majd követelményt a felsőfokú végzettség, azaz a diploma megléte. Az alapképzettség sok esetben még az alacsonyabb szakképzettséget igénylő állások betöltéséhez sem lesz elegendő. Kontinensünkön már ma is mintegy 80 millióra tehető a szellemi munkát végző, magasan képzett dolgozók száma. Ők alkotják a 210 millió európai munkavállaló 38%-át.

Az alkalmazottakat folyamatosan képzésben kell részesíteni annak érdekében, hogy az ismeretek fejlődésével lépést tudjanak tartani. Központi szerep jut tehát majd azoknak a stratégiáknak, melyek az egész életen át tartó tanulás DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano célját szolgálják. Ján Figel’ oktatásügyi DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano biztos rámutatott: „A világgazdaság folyamatosan változik, és ugyanez mondható el azokról a készségekről is, melyekkel a munkavállalóknak a jövőben rendelkezniük kell.”

A Cedefop által közzétett jelentés ismeretében könnyebben megjósolható, várhatóan mely területeken mutatkozik majd hiány jól képzett munkaerőben. Az előrejelzés a fiataloknak és az idősebbeknek egyaránt hasznos információkkal szolgál azt illetően, milyen ismereteket érdemes képzés DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano keretében vagy önálló tanulás révén elsajátítaniuk, ha életük folyamán sikeres karriert szeretnének befutni.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek